Opasan motiv

Tko li mu [Bogu] je nešto prije dao da bi mu morao uzvratiti? Sve je od njega, po njemu i za njega. Njemu pripada slava zauvijek. (Rim 11,35-36)

Kad je riječ o poslušnosti, zahvalnost je opasan motiv. Često se spominje u izrazima dužnika. Na primjer: „Pogledaj koliko je Bog toga učinio za tebe. Ne bi li trebao, iz zahvalnosti, puno činiti za Njega?“ Ili: „Duguješ Bogu sve što jesi i što posjeduješ. Što si mu učinio zauzvrat?“

Vezano uz ovakvu motivaciju imam najmanje tri problema:

Prvo, nemoguće je platiti Bogu za svu milost koju nam je dao. Ne možemo mu niti početi otplaćivati jer u Rimljanima 11,35-36 kaže: „Tko li mu je nešto prije dao da bi mu morao uzvratiti? [Odgovor: Nitko!] Sve je od njega, po njemu i za njega. Njemu pripada slava zauvijek.“ Ne možemo mu platiti jer On već posjeduje sve što bismo mu dali.

Drugo, čak i kad bismo mu uspjeli otplatiti svu milost prema nama, uspjeli bismo milost pretvoriti u poslovnu transakciju. Kad bismo mu platili, onda to ne bi bila milost. Ako vam netko pokuša pokazati posebnu uslugu iz ljubavi tako što vas pozove na večeru, a vi završite druženje tako što mu kažete da ćete mu platiti tako što ćete njega pozvati k sebi sljedeći tjedan, poništili ste njegovu milost i pretvorili je u trgovinu. Bog ne voli kad poništavamo Njegovu milost. Želi da njegova milost bude slavljena (Ef 1,6, 12, 14).

Treće, usredotočenost na zahvalnost, kao motiv za poslušnost, često previđa presudnu važnost vjerovanja u Božju buduću milost.
Zahvalnost gleda unatrag na milost dobivenu u prošlosti i izražava zahvalu. Vjera gleda unaprijed na milost obećanu u budućnosti i osjeća nadu. „Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo“ (Heb 11,1).

Vjera u buduću milost je motiv za poslušnost koji čuva milostivu kvalitetu ljudske poslušnosti. Poslušnost se ne sastoji u otplaćivanju duga Bogu, pretvarajući tako milost u trgovinu. Poslušnost dolazi iz pouzdanja u Boga za još milosti – buduće milosti – veličajući tako beskrajne resurse Božje ljubavi i snage. Vjera gleda na obećanje, „ja sam s tobom kamo god pođeš“ (pogledajte: Još 1,9), i usuđuje se, u poslušnosti, zauzeti zemlju.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/a-dangerous-motive

Podijelite ovu objavu: