Propovjedajte sebi

Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog! (Ps 42,12)

Moramo se naučiti boriti protiv očaja. To je bitka vjere u buduću milost. Izvojevana je propovijedanjem sebi istine o Bogu i njegovoj obećanoj budućnosti.

To psalmist radi u 42. psalmu. Psalmist propovijeda svojoj opterećenoj duši. Grdi sebe i prepire se sa sobom. A njegov glavni argument je buduća milost: „Nadaj se Bogu! – Pouzdaj se u ono što će Bog biti za tebe u budućnosti. Dan slave dolazi. Božja prisutnost će biti sva pomoć koju trebaš. A On je obećao da će biti s nama zauvijek.“

Martyn Lloyd-Jones vjeruje da je propovijedanje istine sebi o Božjoj budućoj milosti presudno u savladavanju duhovne depresije:

„Jeste li primjetili da većina vaše nesreće u životu dolazi zbog činjenice da slušate sebe umjesto da si govorite? Uzmite one misli koje vam dolaze u trenutku kad se ujutro probudite. Nisu od vas potekle, ali počnu vam govoriti, ponovno iznose jučerašnje probleme itd. Netko govori… vi govorite sebi!“

Borba protiv očaja borba je vjere u Božja obećanja. A vjera u Božju buduću milost dolazi od slušanja Riječi. Zato je propovijedanje sebi u srcu ove borbe.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/preach-to-yourself

Podijelite ovu objavu: