Prozor srca

Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takvo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom! (Heb 12,3)

Jedan je od izvanrednih kapaciteta ljudskog uma usmjeriti pažnju na nešto što izabere. Možemo zastati i reći svojim umovima: „Razmišljaj o ovome, a ne o onome!“ Možemo fokusirati svoju pažnju na ideju, ili sliku, ili problem, ili nadu.
To je nevjerojatna moć. Sumnjam da je životinje imaju. Vjerojatno ne razmišljaju, već su vođene impulsom i instinktom.
Jeste li zanemarili ovo snažno oružje u oružarnici svog rata protiv grijeha? Biblija nas iznova poziva da koristimo ovaj nevjerojatan dar. Skinimo taj dar s police, obrišimo prašinu i krenimo ga koristiti.

Na primjer, Pavao kaže u Poslanici Rimljanima 8,5-6: „Oni koji žive po tijelu teže za tjelesnim stvarima, dok oni koji žive po Duhu teže za onim što je duhovno. Težnja tijela jest smrt, a težnja Duha život i mir.“

Ovo je zadivljujuće. Ono na što usmjerite svoj um odlučuje radi li se o životu ili smrti.
Mnogi su od nas postali previše pasivni u potrazi za promjenom, cjelovitošću i mirom. Imam osjećaj da smo u terapijskom dobu zapali u jedan pasivni mentalni sklop, gdje samo „razgovaramo o problemima“ ili se „bavimo svojim brigama“ ili „otkrivamo korijene vlastite slomljenosti obitelji iz koje potječemo.“

No vidim jedan puno agresivniji, nikako pasivni pristup promjeni u Novome zavjetu. Prije svega, usmjerite svoj um. „Svraćajte misao na ono što je gore, ne na ono što je na zemlji“ (Kol 3,2). Naši su osjećaji u velikoj mjeri vođeni onim što razmatramo – što prebiva u našim umovima. Na primjer, Isus nam je rekao da nadvladamo osjećaj tjeskobe onim o čemu razmišljamo: „Promotrite gavrane… Promotrite ljiljane“ (Lk 12,24, 27). Um je prozor srca. Ako dopustimo svojim umovima da stalno razmišljaju o tami, u našim će srcima biti tama. Ali, ako otvorimo prozor svoga uma svjetlu, srce će osjetiti svjetlo.

Veliki kapacitet naših umova da se možemo usredotočiti i razmišljati namijenjen je razmišljanju o Isusu (Heb 12,3). Zato, činimo ovo:

„Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takvo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom!“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-window-of-the-heart

Podijelite ovu objavu: