Bog oprašta, ali je i dalje pravedan

Jahve ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti. Ali jer si tim djelom prezreo Jahvu, neminovno će umrijeti dijete koje ti se rodilo. (2 Sam 12,13-14)

Ovo je nečuveno. Urija je bio mrtav. Bat-Šeba je bila silovana. Dijete će umrijeti. A Natan kaže: „Jahve ti oprašta grijeh.“

Samo tako? David je počinio preljub. Naručio je ubojstvo. Lagao je. Prezreo je riječ od Boga. „Omalovažio je Boga“. A Bog je oprostio njegov grijeh.

Kakav je to pravedan sudac? Ne možeš samo prijeći preko silovanja, ubojstva i laži. Pravedni suci to ne čine.

Evo što je Pavao rekao u Rimljanima 3,25-26: „Njega [Krista] je Bog izložio da svojom krvi bude Pomirilište po vjeri, da učini očitom svoju pravednost – jer je ostavio nekažnjene prošle grijehe u vrijeme Božje strpljivosti – da učini očitom svoju pravednost u sadašnje vrijeme i da dokaže da je pravedan i da opravdava onoga koji vjeruje u Isusa.“

Drugim riječima, ogorčenje koje osjećamo kad izgleda da je Bog jednostavno prešao preko Davidova grijeha bilo bi dobro ogorčenje da je Bog samo pomeo njegov grijeh pod tepih. Ali nije.

Bog vidi od Davidova vremena kroz stoljeća do smrti svog Sina, Isusa Krista, koji će umijeti umjesto Davida, tako da njegova vjera u Božje milosrđe i Božje buduće otkupljujuće djelo ujedinjuje Davida s Kristom. I u Božjem sveznajućem umu, Davidovi su grijesi ubrojeni kao Kristovi grijesi, a Kristova je pravednost ubrojena pod Davidovu pravednost, tako da Bog pravedno oprašta Davidov grijeh.

Smrt Božjeg Sina je dovoljno nevjerojatna i Božja slava koju ona nosi je dovoljno velika da je Bog oslobođen optužbe i da može oprostiti Davidov preljub, ubojstvo i laži.

Tako Bog održava svoju savršenu pravednost i pravdu, dok u isto vrijeme pokazuje milosrđe onima koji imaju vjere u Isusa, bez obzira na to kako mnogi ili monstruozni bili njihovi grijesi. To je dobra vijest.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/god-forgives-and-is-still-fair

Podijelite ovu objavu: