Kad Bog ide protiv svoje volje

Ali sinovi ne poslušaše glasa oca svojega, jer je Jahve odlučio da ih pogubi. (1 Sam 2,25)

Tri su primjene ovog teksta na naše živote:

1) Moguće je biti u grijehu tako dugo i toliko ozbiljno da Gospodin više neće dati pokajanje.

Zato je Pavao rekao nakon što je molio i poučavao ljude: „ne bi li im Bog dao obraćenje“ – a ne: „Bog će im dati obraćenje“ (2 Tim 2,25). Postoji „prekasno“ u životu grijeha. Kao što kaže o Ezavu u Poslanici Hebrejima 12,17: „nije našao mjesta pokajanju, premda ga je u suzama zatražio.“ Bio je odbačen; nije se mogao pokajati (Varaždinski prijevod).

To ne znači da oni koji se uistinu pokaju, čak i nakon cijeloga života provedenog u grijehu, ne mogu biti spašeni. Sigurno mogu biti spašeni, i bit će! Bog je zapanjujuće milostiv. Svjedočite o onome razbojniku na križu: „Zaista, kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju“ (Lk 23,43).

2) Bog možda neće dopustiti osobi koja griješi da učini ono što je ispravno.

„Ali sinovi ne poslušaše glasa oca svojega, jer je Jahve odlučio da ih pogubi.“ Slušati glas njihova oca bila je ispravna stvar. Ali oni to nisu činili. Zašto? „Jer je Jahve odlučio da ih pogubi.“

Vidimo da je razlog zbog kojeg nisu poslušali svog oca bio taj što je Bog imao svrhu za njih i predao ih je grijehu i smrti. Ovo pokazuje da ima trenutaka kad je volja Božje odluke drugačija od otkrivene volje Božje zapovijedi.
3) Ponekad naše molitve da Bog nešto učini kroz svoju otkrivenu volju neće biti ispunjene jer je Bog odlučio nešto drugačije zbog svojih svetih i mudrih svrha.

Pretpostavljam da se Eli molio za promjenu svojih sinova. Tako je trebao moliti. No Bog je donio odluku da Hofni i Pinhas ne poslušaju, već da budu ubijeni.

Kad se tako nešto dogodi (što najčešće ne znamo prije vremena), dok mi plačemo Bogu za promjenom, Božji odgovor nije: „Ja te ne ljubim.“ Njegov je odgovor: „Imam mudre i svete svrhe kroz nesavladavanje ovoga grijeha i neću jamčiti pokajanje. Sad ne vidiš te svrhe. Pouzdaj se u mene. Znam što radim. Ljubim te.“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/when-god-goes-against-his-will

Podijelite ovu objavu: