Kako Krist pobjeđuje ogorčenost

On koji vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio, nego je to prepuštao pravednom Sucu. (1 Pet 2,23)

Protiv nikoga nije počinjen ozbiljniji grijeh nego protiv Isusa. Svaki je gram neprijateljstva protiv Njega bio nezaslužen.
Nitko nikad nije bio vredniji časti nego Isus; i nitko nije bio više obeščašćen.

Ako je itko imao pravo biti ljut, ogorčen i osvetoljubiv, bio je to Isus. Kako sekontrolirao kad su ga ništarije, čije je živote držao u svojoj ruci, pljuvali u lice? 1. Petrova 2,23 daje odgovor: „On koji vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio, nego je to prepuštao pravednom Sucu.“

Ovaj stih znači da je Isus imao vjeru u buduću milost Božjega pravednog suda. Nije trebao osvetiti sebe za sve uvrede koje je propatio jer je povjerio svoj slučaj Bogu. Stavio je osvetu u Božje ruke i molio za pokajanje svojih neprijatelja (Lk 23,34).

Petar daje uvid u Isusovu vjeru kako bismo naučili i sami živjeti na ovaj način. Rekao je: „Ta na to ste i pozvani [strpljivo podnositi trpeći što dobro činite]… jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete njegovim stopama“ (1 Pet 2,21).

Ako je Krist pobijedio ogorčenost i osvetu vjerom u buduću milost, koliko više bismo trebali mi, s obzirom na to da imamo daleko manja prava žaliti se na nepravdu negoli je on imao?

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-christ-conquered-bitterness

Podijelite ovu objavu: