Kako se pokajati

Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti. (1 Iv 1,9)

Maglovit, loš osjećaj da ste bijedna osoba nije isto što i uvjerenje o grijehu. Osjećati se pokvareno nije isto što i pokajanje.

Jutros sam se počeo moliti i osjetio se nedostojnim razgovarati sa Stvoriteljem svemira. Bio je to nejasan osjećaj nedostojnosti. Pa sam mu to rekao. I što sad?

Ništa se nije promijenilo dok se nisam počeo posebno moliti za svoje grijehe. Osjećaji jada mogu biti korisni ako vode do uvjerenja o grijehu. Magloviti osjećaji da ste loša osoba nisu baš korisni.

Magla nedostojnosti treba poprimiti oblik tamnih stupova neposluha. Tada ih treba razotkriti, pokajati se, moliti za oproštenje, naciljati ih evanđeoskim mitraljezom i raznijeti.

Tako sam počeo u svoj um dozivati zapovijedi koje često kršim. Ovih sam se sjetio:

  • Ljubi Boga svim svojim srcem, dušom, umom i snagom. Ne 95%, nego 100%. (Mt 22,37)
  • Ljubi svog bližnjega kao samoga sebe. Imaj želju da mu sve ide u životu onako kako to želiš za sebe. (Mt 22,39)
  • Čini sve stvari bez mrmljanja. Bez mrmljanja – u sebi ili na glas. (Fil 2,14)
  • Svu svoju brigu baci na Njega – tako da nisi više time opterećen. (1 Pet 5,7)
  • Govori samo one stvari koje će drugima pokazati milost – posebno onima koji su ti najbliži. (Ef 4,29)
  • Mudro iskoristi vrijeme. Nemoj ga protratiti ili besposličariti. (Ef 5,16)

Toliko o težnji za velikom svetošću! Gotov sam!

No sad je drugačije. Suočio sam se s tim! Neću cviliti jer se osjećam bijedno. Tražim oproštenje Krista što nisam držao sve Njegove zapovijedi.

Slomljen sam i ljut na svoj grijeh. Želim ubiti njega, ne sebe. Nisam suicidalan. Ja sam mrzitelj i ubojica grijeha. („Usmrtite, dakle, ono što je u vašem tijelu zemaljsko“, Kol 3,5; „Ako Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete“, Rim 8,13)

Usred tog sukoba, čujem obećanje: „Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti“ (1 Iv 1,9). I mir se diže.

Molitva se ponovno čini moguća i ispravna i moćna.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-repent

Podijelite ovu objavu: