On zna vašu potrebu

Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. (Mt 6,31-32)

Isus želi da njegovi sljedbenici budu slobodni od briga. U Matejevu evanđelju 6,25-34, iznosi barem sedam dokaza osmišljenih da maknu našu tjeskobu. U jednome od njih navodi se hrana, piće i odjeća: „Jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno“ (Mt 6,32).
Mora da je Isus mislio kako je Božje znanje praćeno Njegovom željom da ispuni našu potrebu. Naglašava da imamo Oca. A taj je Otac bolji nego zemaljski otac.

Imam petero djece. Volim ispunjavati njihove potrebe. No moje je znanje u odnosu na Božje premalo, barem u tri aspekta.
Prvo, trenutno ne znam gdje su moja djeca. Mogao bih pogoditi. U svojim su domovima, ili na poslu, ili u školi, zdravi i sigurni. Ali mogu negdje ležati, na pločniku, mogli su doživjeti srčani udar.

Drugo, ne znam što se u bilo kojem trenutku nalazi u njihovim srcima. S vremena na vrijeme mogu pogoditi. Možda osjećaju nekakav strah, ili bol, ili ljutnju, ili pohlepu, ili radost, ili nadu. Ne mogu vidjeti njhova srca.

Treće, ne znam njihovu budućnost. Može se činiti da su dobro i u miru. Ali sutra mogu upasti u neke velike nevolje.

Znači, ne mogu im ja biti jamstvo da se ne brinu. Postoje stvari koje im se mogu događati sada ili sutra, a o kojima ništa ne znam. No, potpuno je drugačije s njihovim Ocem na nebesima. On zna sve o njima, i sada, i sutra, izvana i iznutra. On vidi svaku potrebu.

Dodajmo ovome Njegovu veliku čežnju da ispuni naše potrebe. Sjetite se dijela „mnogo radije vas“ u Matejevu evanđelju 6,30: „Pa ako tako Bog odijeva poljsku travu koja danas jest, a već se sutra baca u peć, zar neće mnogo radije vas, malovjerni?“

Dodajmo ovome još i njegovu potpunu sposobnost da učini što čezne činiti (on hrani milijarde ptica svakog sata, Mt 6,26).

Zato mi se pridružite pouzdajući se u Isusovo obećanje da će ispuniti naše potrebe. Na to Isus poziva rekavši: „Zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno.“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/he-knows-your-need

Podijelite ovu objavu: