Kako uživati u Božjoj riječi

Kako su slatke nepcu mom riječi tvoje. (Ps 119,103)

Nikad nemojte svesti kršćanstvo na zahtjeve, odluke i snagu volje. Njega volimo, u kršćanstvu uživamo i ono nam ima dobar okus.

Kad je Isus došao na ovaj svijet, čovječanstvo je bilo podijeljeno prema onome što je voljelo. „Svjetlo je došlo na svijet, a ljudi su više voljeli tamu nego Svjetlo“ (Iv 3,19). Pravedni i zli dijele se prema onome u čemu uživaju – Božjem otkrivenju ili načinu razmišljanja ovoga svijeta.

Ali, netko bi mogao pitati: Kako mogu doći do toga da uživam u Riječi Božjoj? Moj bi odgovor bio dvojak:

  1. moli se za nove okusne pupoljke na jeziku tvog srca
  2. meditiraj na zapanjujućim Božjim obećanjima Njegovu narodu.

Isti psalmist koji je rekao: „Kako su slatke nepcu mom riječi tvoje“ (119,103), ranije je rekao: „Otvori oči moje da gledam divote tvoga Zakona“ (119,18). Molio se jer je dar Boga imati okusne pupoljke na jeziku srca. Ni jedan čovjek u svojoj prirodi nije gladan Božje mudrosti i ne nalazi užitak u njoj.

Ali dok molite, meditirajte o dobrobitima koje Bog obećaje svom narodu i radosti što imate Svemogućeg Boga kao svoga pomoćnika sada te što imate vječnu nadu.

Tko ne bi uživao čitati knjigu koja pojedinca može promijeniti od pljeve u libanonski cedar, od posude teksaške prašine u havajski voćnjak? Nitko duboko u sebi ne želi biti pljeva – bez korijena, bez težine, nekorisna. Svi želimo crpsti snagu iz neke duboke rijeke stvarnosti i postati plodonosni, korisni ljudi.

Rijeka stvarnosti je Riječ Božja i svi veliki sveti po njoj su postali veliki.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-delight-in-god-s-word

Podijelite ovu objavu: