Ključ radikalne ljubavi

Blago vama kad vas budu grdili i progonili i kad vam zbog mene budu lažno pripisivali svaku vrstu opačine! Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima! Ta, tako su progonili i proroke koji su živjeli prije vas! (Mt 5,11-12)

Pitanje koje sam nedavno postavio, dok sam propovijedao o ljubavi prema neprijateljima iz Matejeva evanđelja 5,44, bilo je: Kako možete ljubiti ljude koji vas otmu i zatim ubiju?

Kako to možemo? Odakle nam dolazi snaga za takvu ljubav? Samo razmislite kako je to začuđujuće kad se pojavi u stvarnome svijetu! Može li išta pokazati istinu, snagu i stvarnost Kristove ljubavi više nego to?

Vjerujem da nam u istome poglavlju Isus daje ključ radikalne, požrtvovne ljubavi.

U Matejevu evanđelju 5,11-12 ponovno govori o progonstvu. Vrijedno je pažnje u ovim stihovima to što vi niste sposobni samo izdržati zlostavljanje neprijatelja nego se u tome i radujete. To nam se čini još nedostižnije. Ako bih ja to mogao – ako bih se mogao radovati u progonstvu – onda bi bilo moguće ljubiti progonitelje. Ako bi se čudo radosti usred horora nepravde, boli i dobitka dogodilo, onda bi se također moglo dogoditi i čudo ljubavi za progonitelje.

Isus nam daje ključ radosti u ovim stihovima. On kaže: „Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima!“ Vjerujem da je ta radost oslobađajuća snaga ljubavi prema neprijateljima kad nas progone. Ako je to istina, onda nam zapovijed da ljubimo kazuje da svoje umove usmjerimo na stvari koje su gore, ne na stvari koje su na Zemlji (Kol 3,2).

Zapovijed da ljubimo svoje neprijatelje kazuje nam da pronađemo svoju nadu i zadovoljstvo u Bogu i Njegovoj velikoj nagradi – Njegovoj budućoj milosti. Ključ radikalne ljubavi je vjera u buduću milost. Moramo biti uvjereni, usred svoje agonije, da je Božja ljubav „bolja od života“ (Ps 63,4). Ljubav prema neprijateljima ne znači zaslužiti svoju nagradu na nebu. Vrednovanje nagrade na nebu osnažuje vas da ljubite svoje neprijatelje.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-key-to-radical-love

Podijelite ovu objavu: