Pet razloga zašto se ne bojati

Ne boj se, stado malo, svidjelo se Ocu vašemu dati vam kraljevstvo! (Lk 12,32, Varaždinski prijevod)

Razlog zašto Bog ne želi da se bojimo vezano uz novac i stvari je zato što će to uveličati pet velikih stvari o njemu.

Prvo, biti bez straha pokazuje da vrednujemo Boga kao svoga Pastira. „Ne boj se, stado malo.“ Mi smo Njegovo stado i On je naš Pastir. A ako je On naš Pastir, onda možemo primijeniti Psalam 23,1: „Jahve je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam“ – to jest, neće mi nedostajati ništa što stvarno trebam.

Drugo, biti bez straha pokazuje da vrednujemo Boga kao svog Oca. „Svidjelo se Ocu vašemu dati vam kraljevstvo!“ Ne samo što smo Njegovo stado; također smo njegova djeca, a on je naš Otac. Uistinu brine i stvarno zna što trebate i radit će za vas kako biste bili sigurni da imate sve što trebate.

Treće, biti bez straha pokazuje da vrednujemo Boga kao Kralja. On nam može dati kraljevstvo jer je Kralj. To stavlja element snage na onoga koji proviđa za nas. „Pastir“ podrazumijeva zaštitu i opskrbu. „Otac“ podrazumijeva ljubav, nježnost, autoritet, opskrbu i vodstvo. „Kralj“ podrazumijeva snagu, suverenost i bogatstvo.

Četvrto, biti bez straha pokazuje kako je Bog slobodan i darežljiv. On daje kraljevstvo. On ga ne prodaje, niti ga iznajmljuje, niti daje u zakup. On je beskonačno bogat i ne treba naše plaćanje. Dakle, Bog je slobodan i darežljiv sa svojim obiljem. A tu Njegovu osobinu veličamo kad se ne bojimo, već mu vjerujemo u svim potrebama.

Na kraju, biti bez straha pokazuje da vrednujemo Boga kao sretnog. Njemu se „svidjelo“ dati vam kraljevstvo. On to želi. Uživa u tome. Nije svatko od nas imao takvog oca kojeg je činilo sretnim davati umjesto dobivati. Ali, to nije važno, jer sad možete imati takvog Oca, Pastira i Kralja.

Dakle, poanta ovog stiha je da bismo trebali vrednovati Boga kao Pastira, Oca i Kralja koji je darežljiv i radosno nam želi dati kraljevstvo Božje – dati nam nebo, vječni život i radost, i sve što trebamo da bismo tamo dospjeli.

Ako vrednujemo Boga na ovaj način, bit ćemo neustrašivi, a Bog će biti proslavljen.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/five-reasons-to-be-fearless

Podijelite ovu objavu: