Tražite dobro svoga grada

Ovako govori Jahve nad Vojskama, kralj Izraelov: Svim izgnanicima koje odvedoh iz Jeruzalema u Babilon! Gradite kuće i nastanite se, sadite vrtove i uživajte urod njihov!… Ištite mir zemlji u koju vas izgnah, molite se za nju Jahvi, jer na njezinu miru počiva i vaš mir! (Jer 29,4-7)

Ako je to bila istina za Božje izgnanike u Babilon, trebala bi biti još veća istina za kršćanske izgnanike u ovom „babilonskom“ svijetu. Onda, što trebamo činiti?

Trebali bismo raditi uobičajene stvari: graditi kuće, živjeti u njima, saditi vrtove. To vas ne kontaminira ako to radite za pravog Kralja, a ne da biste ugađali ljudima.

Tražite dobrobit mjesta kamo vas je Bog poslao. Razmišljajte o sebi kao o poslanima od Boga. Zato što to i jeste.

Molite se Gospodinu u ime svoga grada. Tražite da se velike i dobre stvari dogode. Činjenica je da Bog nije ravnodušan na njegovu dobrobit. Jedan od razloga je što u dobrobiti grada Njegov narod nalazi dobrobit.

To ne znači da se odričemo svoje prognaničke orijentacije. Zapravo, činit ćemo najviše dobra ovom svijetu ako se čvrsto držimo slobode od njegovih varljivih požuda. Najbolje ćemo služiti svome gradu ako svoje vrijednosti dobijemo iz „grada koji dolazi“ (Heb 13,14). Najviše dobra ćemo učiniti svome gradu ako pozovemo što više njegovih građana da postanu građani „nebeskog Jeruzalema“ (Gal 4,26).

Živimo tako da će domoroci željeti upoznati Kralja.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/seek-your-city-s-good

Podijelite ovu objavu: