Oslobađajuća snaga oproštenja

Oprošteni su ti grijesi. (Lk 7,48)

Žena dolazi k Isusu u farizejevoj kući, plačući i perući mu noge. Nema sumnje da je osjećala sram dok su Šimunove oči svim prisutnima govorile da je grešnica i da joj Isus ne treba dopuštati da ga dotiče.

Uistinu, ona je bila grešnica. Imala je razloga sramiti se. Ali ne zadugo.

Isus je rekao: „Oprošteni su ti grijesi“ (Lk 7,48). A kad su gosti počeli mrmljati zbog toga, pomogao je njezinoj vjeri rekavši: „Tvoja te vjera spasila. Hajde u miru!“ (Lk 7,50).

Kako joj je Isus pomogao boriti se protiv onesposobljavajućih utjecaja srama? Dao joj je obećanje: „Oprošteni su ti grijesi! Tvoja te vjera spasila. Tvoja će budućnost biti ispunjena mirom.“ On izjavljuje da će njezino prošlo oproštenje sad donijeti budući mir.

Znači, njoj je trebala vjera u Božju buduću milost, ukorijenjena u autoritetu Isusova djela oproštenja i oslobađajuće riječi. Tako se svatko od nas mora boriti s uzrocima dobro smještenog srama koji prijeti ostati predugo i osakatiti nas.

Moramo se boriti protiv nevjere tako što ćemo se čvrsto držati obećanja o budućoj milosti i miru koji dolaze kroz oproštenje naših djela kojih se sramimo.

  • „Ali u tebe je praštanje, da bi te se bojali“ (Ps 130,4).
  • „Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem, jer je velikodušan u praštanju“ (Iz 55,6-7).
  • „Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti“ (1 Iv 1,9).
  • „Za njega svjedoče svi proroci da po imenu njegovu prima oproštenje grijeha svaki koji u nj vjeruje“ (Dj 10,43).

Nije važno je li Božji čin oproštenja u potpunosti prošlost, ili ima novog oproštenja u budućnosti – u oba je slučaja ishod oslobađajuća snaga Božjeg oproštenja za našu budućnost – sloboda od srama. Oproštenje je puno buduće milosti.

Kad živimo po vjeri u buduću milost, oslobođeni smo od dugotrajnih, paralizirajućih utjecaja dobro postavljenog srama.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-liberating-power-of-forgiveness

Podijelite ovu objavu: