Konačno i potpuno opravdani

Tko će podići tužbu protiv izabranika Božjih? Bog opravdava. (Rim 8,33, Varaždinski prijevod)

Pavao je ovdje mogao reći: „Tko će podići tužbu protiv izabranika Božjih?“, i onda odgovoriti: „Nitko! Mi smo opravdani.“ To je istina. Ali, nije to rekao. Umjesto toga, njegovo je odgovor: „Bog opravdava.“

Naglasak nije na činu, nego na Činitelju.

Zašto? Jer u svijetu sudnica i zakona odakle dolazi ovakav govor, oslobađajuća presuda suca može biti poništena višim sudom.

Dakle, pa što ako vas lokalni sudac oslobodi kad ste krivi, ako guverner ima pravo osuditi vas? Što ako vas guverner oslobodi kad ste krivi ako vas car može osuditi?

Poanta je ovo: Iznad Boga nema višeg suda. Ako je Bog taj koji vas oslobodi – proglasi vas pravednima u svojim očima – nitko se ne može žaliti, nitko ne može poništiti sudski postupak, nitko ne može tražiti druge dokaze protiv vas. Božja je presuda konačna i potpuna.

Zato, čujte ovo, svi vi koji vjerujete u Isusa, koji ste postali ujedinjeni s Kristom, i koji ste pronađeni među izabranima: Bog vas opravdava. Ne ljudski sudac. Ne veliki prorok. Ne arhanđel s neba. Već Bog, Stvoritelj svijeta, Vlasnik svega i Vladar svemira i svake molekule i osobe u njemu, Bog je taj koji vas opravdava.

Poanta: nepokolebljiva sigurnost u suočavanju s golemom patnjom. Ako je Bog za nas, nitko ne može uspješno biti protiv nas. Ako je Bog dao svog Sina za nas, dat će nam i sve drugo što je dobro za nas. Ako je Bog onaj koji nas opravdava, ni jedna optužba protiv nas ne može opstati.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/finally-and-totally-justified

Podijelite ovu objavu: