Radikalne posljedice uskrsnuća

Ako se samo u ovome životu uzdamo u Krista, najbjedniji smo od svih ljudi. (1 Kor 15,19)

Pavao iz svoje stalne opasnosti, dnevnog umiranja i borbe sa zvijerima zaključuje da je život koji je izabrao slijedeći Krista besmislen i jadan ako neće uskrsnuti od mrtvih.

Ako je smrt kraj svih stvari, on kaže: „Jedimo i pijmo jer sutra mremo“ (1 Kor 15,32). To ne znači: postanimo proždrljivci i pijanci. I oni su jadni – sa ili bez uskrsnuća. On želi reći: Ako nema uskrsnuća, onda ima smisla maksimizirati zemaljske užitke.

Ali, Pavao to ne izabire. On izabire patnju jer izabire poslušnost. Kad mu je Ananija došao u vrijeme njegova obraćenja s riječima Isusa Krista: „Pokazat ću mu koliko mu treba pretrpjeti za ime moje“ (Dj 9,16), Pavao je prihvatio taj dio Njegova poziva.

Kako je to Pavao mogao? Što je bio izvor ove radikalne poslušnosti? Odgovor nalazimo u 1. Korinćanima 15,20: „Ali sad, Krist je uskrsnuo od mrtvih. On je prvenac umrlih.“ Drugim riječima, Krist je ustao od mrtvih, i mi ćemo ustati iz mrtvih s Njim. Stoga, ništa što propatimo za Isusa nije uzalud (1. Korinćanima 15,58).

Nada je uskrsnuća radikalno promijenila način na koji je živio Pavao. Oslobodila ga je materijalizma i konzumerizma. Dala mu je snagu da živi bez stvari za koje mnogi smatraju da ih moraju imati u ovome životu. Na primjer, iako je imao pravo oženiti se (1 Kor 9,5), odrekao se toga užitka jer je bio pozvan podnijeti toliku patnju.

Isus je rekao da je ovo način na koji nada uskrsnuća treba promijeniti naše ponašanje. Na primjer, rekao nam je da pozovemo u svoje domove ljude koji nam se ne mogu odužiti u ovome životu. Kako možemo biti motivirani činiti tako nešto? „To će ti se uzvratiti o uskrsnuću pravednika“ (Lk 14,14).

To je i nama radikalan poziv da pomno promotrimo svoje sadašnje živote kako bismo vidjeli jesu li oni oblikovani nadom uskrsnuća.

Donosimo li odluke na temelju dobitka u ovome svijetu ili dobitka u sljedećem? Riskiramo li zbog ljubavi kakva može biti opisana kao mudra jedino ako ima uskrsnuća?

Neka nam Bog pomogne posvetiti sebe za život u kojem ćemo pustiti da uskrsnuće pokaže svoje radikalne posljedice.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/radical-effects-of-the-resurrection–2

Podijelite ovu objavu: