Krist je kao sunčevo svjetlo

Sin, koji je odsjev njegova sjaja i otisak njegove biti. (Heb 1,3)

Isus se odnosi prema Bogu na način na koji se odsjaj odnosi prema slavi, ili način na koji se sunčeve zrake odnose prema suncu.

Imajte na umu da je svaka usporedba između Boga i prirodnih stvari nesavršena i iskrivit će se ako je previše pritišćete. Ipak, razmislite o primjeru:

  1. Ni u jedno doba sunce ne postoji bez sjajnih zraka. Oni se ne mogu odvojiti. Sjaj je tako suvječan sa slavom. Krist je suvječan s Bogom Ocem.
  2. Sjaj je slava koja sjaji prema van. U biti nije različit od slave. Krist je Bog koji stoji ispred kao zaseban, ali u biti nimalo drugačiji od Oca.
  3. S obzirom na to da je sjaj vječno rođen, kao da je bio, po slavi – nikad stvoren ili napravljen. Ako kalkulator na solarno punjenje stavite na sunčevo svjetlo, na njemu će se pojaviti brojevi. Stvorilo ih je, možete reći, ili napravilo, sunce, ali brojevi nisu isto što i sunce. Ali zrake su sunca njegov produžetak. Tako je i Krist vječno rođen od Oca, ali nije stvoren ili napravljen.
  4. Vidimo sunce tako što vidimo njegove zrake. Kad gledamo Isusa, vidimo Boga Oca. Zrake sunca dolaze do nas otprilike 8 minuta nakon što napuste sunce, a okrugla vatrena lopta koju vidimo na nebu je slika – jednaki prikaz – sunca; ne zato što je to slikarsko djelo, već zato što je to sunce koje isijava svoj sjaj.

Zato vam pohvaljujem ovu veliku Osobu kako biste se mogli pouzdati u Njega, voljeti ga i slaviti. On je živ i sjedi s Božje desne strane sa svom moći i autoritetom i jednog će dana doći u velikoj slavi. On ima to uzvišeno mjesto jer je On sam Bog Sin.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/christ-is-like-sunlight

Podijelite ovu objavu: