Kad je Božja ljubav najslađa

Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju, da je posveti čisteći je u kupelji vode uz pratnju riječi. (Ef 5,25-26)

Ako se samo nadate bezuvjetnoj ljubavi od Boga, vaša je nada velika, ali premala.

Bezuvjetna Božja ljubav nije najslađe iskustvo Njegove ljubavi. Najslađe je iskustvo kad Nnjegova ljubav kaže: „Stvorio sam te tako sličnim svome Sinu da uživam gledati te i biti s tobom. Ti si mi zadovoljstvo, jer tako sjajiš mojom slavom.“

Ovo je najslađe iskustvo uvjetovano našom pretvorbom u takve ljude čiji su osjećaji, izbori i djela ugodni Bogu.

Bezuvjetna ljubav je izvor i temelj ljudske pretvorbe, koja čini slatkoću uvjetovane ljubavi mogućom. Da nas Bog bezuvjetno ne ljubi, ne bi ušao u naše neprivlačne živote, doveo nas vjeri, ujedinio s Kristom, dao nam svog Duha i učinio da postupno sličimo Kristu.

Ali, kad nas bezuvjetno izabere, i pošalje Krista da umre za nas, obnavlja nas i pokreće nezaustavljiv proces pretvorbe koja nas čini slavnima. Daje nam sjaj kakav najviše voli.

Vidimo to u Efežanima 5,25-27. „Krist je ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju [bezuvjetna ljubav], da je posveti… da sam sebi privede Crkvu krasnu“ – uvjet u kojem se raduje.

Bog nam je bezuvjetno podario naklonost dok smo još bili grešnici koji nisu vjerovali, a to je predivna gesta. Krajnji razlog zbog kojeg je ovo predivno je što nas bezuvjetna ljubav dovodi u vječno uživanje Njegove slavne prisutnosti.

Ali vrhunac tog uživanja je, ne samo da vidimo Njegovu slavu, nego da je i odražavamo. „Da se proslavi u vama ime našega Gospodina Isusa, i vi u njemu“ (2 Sol 1,12).

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/when-god-s-love-is-sweetest

Podijelite ovu objavu: