Sjene i potoci

Neka dovijeka traje slava Jahvina: nek se raduje Jahve u djelima svojim! ON pogleda zemlju, i ona se potrese, dotakne bregove, i oni zadime. Pjevat ću Jahvi dokle god živim, sviirat ću Bogu svome dokle god me bude. Bilo mu milo pjevanje moje! Ja ću se radovati u Jahvi. (Ps 104,31-34)

Bog se raduje u djelima svog stvorenja jer nas ona usmjeravaju iznad svoga postojanja, u samog Boga.

Bog želi da budemo zapanjeni i zadivljeni Njegovim djelom stvorenja. Ali, ne radi samog stvorenja. On želi da gledamo na stvorenje i kažemo: ako je samo djelo Njegovih prstiju (samo prstiju! Psalam 8,4) tako puno mudrosti, snage, veličine, veličanstvenosti i ljepote, kakav li je onda tek Bog!

To je samo pozadina Njegove slave, kao da se nejasno vidi kroz staklo. Kako će tek biti vidjeti samog Stvoritelja! Ne Njegova djela! Milijarde galaksija neće zadovoljiti ljudsku dušu. Bog, i samo Bog kraj je svake duše.

Jonathan Edwards je to ovako izrazio:

„Uživanje u Bogu jedina je sreća kojom duše mogu biti zadovoljne. Ići u nebo, potpuno uživati u Bogu, beskrajno je bolje nego većina ugodnih iskustava ovdje… [Ovo] su samo sjene; ali Bog je materija. Ovo su raspršene zrake; ali Bog je sunce. Ovo su samo potoci; ali Bog je ocean.“

Zato 104. psalam (stihovi 31-34) završava ovako, s fokusom na Bogu. Na kraju, neće mora, planine, kanjoni, oblaci ili velike galaksije ispuniti naša srca divljenjem i naša usta vječnim slavljenjem. Bit će ti Bog!

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/shadows-and-streams

Podijelite ovu objavu: