Krist kao sredstvo i završetak

S Kristom sam razapet na križ; živim – ali ne više ja, nego Krist živi u meni: život koji sad provodim u tijelu, provodim u vjeri u Sina Božjega, koji mi je iskazao ljubav i samog sebe za mene predao. (Gal 2,19-20)

Zašto je Bog stvorio svemir i zašto upravlja njime na ovaj način? Što Bog želi postići? Je li Isus Krist sredstvo za to postignuće ili završetak toga postignuća?

Isus Krist je Božja vrhovna objava. On je Bog u ljudskome obliku. Kao takav, on je završetak, ne sredstvo. Ta je manifestacija Božje slave značenje svemira. To je ono što Bog želi postići. Nebesa i povijest svijeta „govore o slavi Božjoj“.

No Isus Krist je bio poslan da izvrši nešto što je trebalo učiniti. Došao je „izliječiti“ pad. Došao je spasiti grešnike od neizbježne propasti zbog njihova grijeha. Spašeni će vidjeti, uživati i vječnom radošću odražavati Božju slavu.

Drugi će se nastaviti podsmjehivati Božjoj slavi. Kao takav, Isus Krist je sredstvo za ono što Bog želi postići manifestirajući svoju slavu, kako bi uživali oni koji su njegovi.

Ali, u tome postignuću na križu, nakon što je umro za grešnike, Krist je otkrio najveću ljubav i pravednost Oca. Bio je to vrhunac objave Božje slave – slave njegove milosti.

Stoga, u samome trenutku njegova savršenog čina, u kojem je bio sredstvo za Božju svrhu, Isus je postao i završetak te svrhe. U činu umiranja umjesto grešnika i uskrsnućem za njihov život, postao je središnja i vrhovna objava Božje slave.

Razapeti je Krist stoga i sredstvo i završetak Božje svrhe u svemiru.

Bez njegovog djela, taj završetak koji treba otkriti punoću Božje slave za uživanje Božjeg naroda, se ne bi dogodio.

I u samome tom posredovanom djelu postao je završetak – onaj koji će uvijek i zauvijek biti fokus našega slavljenja dok u vječnosti budemo gledali i uživali u onome što je otkrio o Bogu kad je za nas postao proklet.

Isus je završetak zbog kojeg je stvoren svemir i sredstvo koje je omogućilo uživanje u tome završetku.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/christ-as-means-and-end

Podijelite ovu objavu: