Najveće zamislivo spasenje

Evo dolaze dani – riječ je jahvina – kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. (Jer 31,31)

Bog je pravedan i svet i odvojen od grešnika poput nas. To je naš najveći problem na Božić i u svako drugo doba. Kako li ćemo se pomiriti s pravednim i svetim Bogom?

Unatoč tomu, Bog je milosrdan i obećao je u Jeremiji, 31. poglavlju (petsto godina prije Krista) da će jednog dana učiniti nešto novo. Zamijenit će sjene Stvarnošću Mesije. I snažno će ući u naše živote i napisati svoju volju na naša srca, kako ne bismo bili ograničeni izvana, već iznutra voljni voljeti, pouzdati se i slijediti Njega.

To bi bilo najveće zamislivo spasenje – kad bi nam Bog ponudio najveću Realnost svemira da u njoj uživamo, a da nas zatim ona pokrene kako bismo vidjeli da možemo uživati u njoj s najvećom mogućom slobodom i radošću.

To je, zapravo, ono što je obećao. Ali, postajala je velika prepreka. Naš grijeh. Odvojenje od Boga zbog naše nepravednosti.

Kako će sveti i pravedni Bog tretirati nas, grešnike, s toliko dobrote da nam da najveću Realnost svemira (svog Sina) da u njemu uživamo najvećom mogućom radošću?

Odgovor je da je Bog stavio naše grijehe na svog Sina, i tamo ih osudio, kako bi ih mogao maknuti iz svog uma i postupati s nama milosrdno te ostati pravedan i svet u isto vrijeme. Poslanica Hebrejima 9,28 kaže da je Krist „prinesen samo jedanput da uzme grijehe mnogih“.

Krist je nosio naše grijehe u svome tijelu kad je umro. Uzeo je našu osudu. Poništio je našu krivnju. A to znači da su naši grijesi nestali. Ne ostaju u Božjem umu kao temelj za osudu. U tome smislu On ih „zaboravlja“. Oni su konzumirani u Kristovoj smrti.

To znači da je Bog sad slobodan, u svojoj pravednosti, preplaviti nas novim savezom. Daje nam Krista, najveću Stvarnost svemira, za naše uživanje. I on piše svoju volju – njegovo srce – na naša srca kako bismo mogli voljeti, pouzdati se i slijediti Krista iznutra prema van, sa slobodom i radošću.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-greatest-salvation-imaginable

Podijelite ovu objavu: