Pet svrha patnje

Znamo da Bog čini da sve pridonosi dobru onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani. (Rim 8,28)

Rijetko znamo mikro razloge svoje patnje, ali Biblija nam daje makro razloge koji će održati našu vjeru. Dobro je znati kako zapamtiti neke od ovih razloga, pa kad nas iznenada zadesi nesreća, ili kad smo u prilici pomoći nekome u nevolji, možemo se sjetiti istina koje nam je Bog dao da ne izgubimo nadu.

Božje makro svrhe u našoj patnji uključuju:

Pokajanje: Patnja je poziv za nas i za druge da se okrenemo od vrednovanja ičega drugog na Zemlji iznad Boga. Lukino evanđelje 13,4-5:
„Ili mislite da onih osamnaest, na koje se sruši kula u Siloi i pobi ih, bijahu grešniji od svih stanovnika u Jeruzalemu? Ne to, velim vam! Štoviše, ako se ne obratite, svi ćete tako izginuti.“

Pouzdanje: Patnja je poziv da se pouzdamo u Boga, a ne u druge vitalne stvari ovog svijeta. 2. Korinćanima 1,8-9:
„Čak smo u sebi smatrali sigurnom smrtnu osudu, (ali to bijaše) da se ne bi uzdali sami u se, nego u Boga koji uskrisuje mrtve.“

Pravednost: Kroz patnju nas nebeski Otac, pun ljubavi, disciplinira kako bismo postali dionici Njegove svetosti. Hebrejima 12,6, 10-11:

„Gospodin kara onoga koga ljubi i šiba svakoga koga usvaja za sina… on [nas kara] za naše (pravo) dobro, da bismo postali dionicima njegove svetosti. Doduše, svako karanje za sada ne pričinja se nečim što donosi radost, nego žalost. Ali kasnije onima koji su njime uzgajani donosi plod pun mira – pravednost.“

Nagrada: Patnja proizvodi za nas veliku nagradu u nebu koja će tisuću puta nadoknaditi svaki gubitak ovdje. 2. Korinćanima 4,17:
„Uistinu, naša sadašnja ali kratkotrajna i mala nevolja donosi izvanredno veliku i vječnu slavu.“

Podsjetnik: Patnja nas podsjeća da je Bog poslao svog Sina na svijet kako bi patio, tako da naša patnja ne bude Božja osuda, već njegovo pročišćavanje. Filipljanima 3,10:
„… da iskusim njega i silu njegova uskrsnuća i udio u njegovim patnjama.“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/five-purposes-for-suffering

Podijelite ovu objavu: