Stalna milost

Vidjeh putove njegove. Izliječit ću ga, voditi i utješiti one što s njime tuguju. (Iz 57,18)

Učite svoju nauku iz biblijskih tekstova. Tako se bolje ističe i hrani dušu.

Na primjer, učite o neodoljivoj milosti iz tekstova. Na taj ćete način shvatiti da se možete opirati milosti; no kad Bog izabire, On može i hoće prevladati vaše opiranje.

U Izaiji 57,17-19, na primjer, Bog kažnjava svoj buntovnički narod tako što ih udara, a zatim skriva svoje lice: „Zbog grijeha lakomosti njegove razgnjevih se, udarih ga i sakrih se rasrđen“ (stih 17).

No oni nisu uzvratili pokajanjem. Radije, nastavili su tonuti dublje. Opirali su se: „Ali oni okrenu za srcem svojim“ (stih 18a).
Dakle, milosti se možemo opirati. Zapravo, Stjepan je rekao židovskim vođama: „Vi se uvijek opirete Duhu Svetome“ (Dj 7,51).

Što onda Bog čini? Je li nemoćan dovesti one koji se opiru do pokajanja i iscjeljenja? Ne. Sljedeći stih kaže: „Vidjeh putove njegove. [Ali] Izliječit ću ga, voditi i utješiti one što s njime tuguju.“ (stih 18b).

Tako, Bog u lice nepokornoj pobuni, koja se opire milosti, kaže: „Ja ću ga izliječiti.“ On će „obnoviti“ – riječ koja označava cjelovitost ili dovršenost. Povezana je s riječju shalom, „mir“. To iscjeljenje i mir spominje se u sljedećem stihu koji objašnjava kako Bog okreće buntovnika koji se opire milosti.

On to čini stvarajući plod usana. „Mir, mir (shalom, shalom) onom tko je daleko i tko je blizu, govori Jahve, ja ću te izliječiti“ (stih 19). Bog stvara ono što ne postoji. Tako smo spašeni. I tako smo vraćeni natrag nakon što zaglibimo.

Božja milost pobjeđuje naše opiranje, stvarajući slavljenje gdje ono nije postojalo. On donosi shalom, shalom onomu tko je daleko i tko je blizu. Iscjeljenje, iscjeljenje onomu tko je daleko i tko je blizu. Čini to tako što „obnavlja“, to jest zamjenjuje bolest opiranja zvukovima podložnosti.

Poanta neodoljive milosti nije da se njoj ne možemo opirati. Možemo, i to i činimo. Poanta je da kad Bog izabire, On pobjeđuje naše opiranje i obnavlja pokorni duh. Stvara. Kaže: „Neka bude svjetlost!“ Zacjeljuje. Vodi. Obnavlja. Tješi.

Stoga, nikad se nemojmo hvaliti što smo se vratili iz gliba. Padnimo na lice pred Bogom i drhteći s radošću mu zahvaljujmo za Njegovu neodoljivu milost.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/prevailing-grace

Podijelite ovu objavu: