Ponosna djela nasuprot ponizne vjere

Mnogi će mi u onaj dan reći: „Gospodine, Gospodine, zar nismo pomoću tvoga imena prorokovali, pomoću tvoga imena izgonili zle duhove, pomoću tvoga imena čudesa činili?“ Tada ću im kazati: „Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene zlotvori!“ (Mt 7,22)

Razmislite o razlici između srca „vjere“ i srca “djela“.

Srce djela dobiva zadovoljstvo tako što se podiže njegovo ego kad postigne nešto u svojoj snazi. Pokušat će se popeti po strmoj skliskoj litici, ili uzeti više odgovornosti na poslu, ili riskirati život u zoni borbe, ili mučiti se na maratonu, ili izvoditi religiozan post tjednima – sve za zadovoljstvo osvajanja izazova silom vlastite volje i streljivom vlasita tijela.

Srce usmjereno na djela može također izraziti ljubav prema neovisnosti, usredotočenosti na sebe i vlastiti uspjeh tako što će se pobuniti protiv uljudnosti, pristojnosti i moralnosti (usporedite Gal 5,19-21). Ali to je ista, vlastita odluka, vlastito uzvisivanje usmjerenosti na djela koja je zgrožena nepristojnim ponašanjem i želi dokazati svoju nadmoć samoodricanjem, hrabrošću i osobnom veličinom.

U svemu ovome, temeljno zadovoljstvo usmjerenosti na djela uživanje je u vlastitu pouzdanju, neovisnosti i, ako je moguće, pobjedničkome sebi.

Srce „vjere“ radikalno je drugačije. Njegove želje nisu manje snažne dok gleda budućnost. Ali, ono što želi potpuno je zadovoljstvo u iskustvu svega što je Bog za nas u Isusu.

Ako „djela“ žele zadovoljstvo iz osjećaja savladavanja prepreke, „vjera“ uživa u zadovoljstvu osjećaja da je Bog savladao prepreku. Djela čeznu za radošću kad ih netko veliča kao sposobne, snažne i pametne. Vjera čezne za radošću gledanja Boga proslavljenog zbog njegove sposobnosti, snage i mudrosti.

U svome religioznom obliku, srce „djela“ prihvaća izazov moralnosti, savladavajući njezine prepreke velikim naporom, i zatim nudi pobjedu Bogu kao plaću za Njegovo odobravanje i nagradu. Srce „vjere“ isto tako prihvaća izazov moralnosti, ali samo kao priliku da bude instrument Božje snage. A kad pobjeda dođe, vjera se raduje što sva slava i hvala pripada Bogu.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/proud-works-vs-humble-faith

Podijelite ovu objavu: