Proslavljajte dajući hvalu

Uistinu, sve ovo biva radi vas, da povećana milost učini obilnom zahvalu većeg broja vjernika na slavu Božju. (2 Kor 4,15)

Zahvalnost je radost prema Bogu zbog Njegove milosti. Ali u samoj njezinoj prirodi, zahvalnost proslavlja darivatelja. Priznaje vlastitu potrebu i dobrotvornost darivatelja.

Baš kao kad se ja ponizim i pohvalim konobaricu u restoranu riječima: „Hvala ti“, tako ponizim i sebe i proslavim Boga kad osjećam zahvalnost Njemu. Razlika je, naravno, da sam uistinu beskrajno dužan Bogu za Njegovu milost i sve ostalo što čini za mene je besplatno i nezasluženo.

Ali poanta je da zahvalnost proslavlja darivatelja. Ona proslavlja Boga. I to je Pavlov završni cilj u njegovu trudu: zbog crkve – da; ali iznad i preko svega toga, za slavu Božju.

Prekrasna stvar u vezi Evanđelja je da je odgovor koji ono traži od nas za Božju slavu također odgovor koji osjećam kao najprirodniji i radostan; a to je zahvalnost za milost. Božja slava i naša radost se ne natječu.

Život koji daje Bogu slavu za Njegovu milost i život najdublje radosti uvijek su isti život. A istim ih čini zahvalnost.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/glorify-by-giving-thanks

Podijelite ovu objavu: