Radovanje u boli

Blago vama kad vas budu grdili i progonili i kad vam zbog mene budu lažno pripisivali svaku vrstu opačine! Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima! (Mt 5,11-12)

Kršćanski hedonizam kaže da postoje različiti načini radovanja u patnji. Sve njih treba tražiti kao izričaj svedostatne, svezadovoljavajuće Božje milosti.

Jedan od načina radovanja u patnji dolazi iz usredotočenosti našeg uma na veličinu nagrade koja će nam doći u uskrsnuću. Djelovanje je ovakvog fokusa učiniti da sadašnja bol izgleda mala u usporedbi s onim što dolazi: „Držim, doista, da patnje sadašnjega vremena nisu dostojne usporedbe sa slavom koja će se objaviti u nama“ (Rim 8,18, usp. 2 Kor 4,16-18). Time što patnju čini izdržljivom, radovanje zbog naše nagrade i ljubav će učiniti mogućom.

„Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i pozajmljujte, a da ništa ne očekujete natrag! Tako će vaša plaća biti velika“ (Lk 6,35). Budite velikodušni sa siromašnima i „tada će ti biti blago, jer ti nemaju čim uzvratiti! To će ti se uzvratiti o uskrsnuću pravednika“ (Lk 14,14).

Još jedan način radovanja u patnji dolazi od djelovanja patnje na našu sigurnost nade. Radost u nevolji ukorijenjena je u nadi o uskrsnuću, ali naše iskustvo patnje također produbljuje korijen te nade.

Na primjer, Pavao kaže: „Ali ne samo to nego se ponosimo i nevoljama, svjesni da nevolja rađa strpljivost, strpljivost prokušanost, a prokušanost nadu“ (Rim 5,3-4).

Ovdje, Pavlova radost nije samo ukorijenjena u njegovoj velikoj nagradi već u djelovanju patnje na učvršćivanje njegove nade u tu nagradu. Nevolje rađaju strpljivost, a strpljivost rađa osjećaj da je naša vjera stvarna i istinita, i to osnažuje našu nadu da ćemo uistinu zadobiti Krista.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/rejoicing-in-pain

Podijelite ovu objavu: