Snaga za čekanje

Da se, ojačani svakovrsnom snagom kako to odgovara moći njegova božanstva, osposobite za savršenu postojanost i strpljivost. (Kol 1,11)

Snaga je prava riječ. Apostol Pavao molio se za Kološane, da bi oni bili „ojačani svakovrsnom snagom, kako to odgovara moći Njegova božanstva, osposobljeni za savršenu postojanost i strpljivost“ (Kol 1,11). Strpljivost je dokaz unutarnje snage.

Nestrpljivi ljudi su slabi i stoga ovise o vanjskim osloncima – poput rasporeda u kojima nema odstupanja i okolnosti koje podupiru njihovo lomljivo srce. Izljevi ružnih riječi, prijetnji i grubog kritiziranja krivaca koji su im pobrkali planove ne zvuče slabo. Ali takva je buka samo kamuflaža slabosti. Strpljivost zahtijeva golemu unutarnju snagu.

Za kršćanina, snaga dolazi od Boga. Zato se Pavao moli za Kološane. On moli da ih Bog osnaži za strpljivu postojanost koju zahtijeva kršćanski život. Ali, kad kaže da snaga za strpljenje „odgovara moći Njegova božanstva“, ne misli da je potrebna samo božanska snaga da bi osoba bila strpljiva. Misli da je vjera u ovu slavnu moć kanal kroz koji snaga za strpljivost dolazi.

Uistinu, strpljivost je plod Duha (Gal 5,22), ali Duh Sveti osnažuje (sa cijelim svojim plodom) kroz „prihvaćanje vjere“ (Gal 3,5).
Stoga se Pavao moli da nas Bog poveže sa „slavnom moći“ koja osnažuje strpljivost. A ta veza je vjera.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/strength-to-wait

Podijelite ovu objavu: