Spasonosna vjera voli oproštenje

Budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome kao što je i Bog vama oprostio u Kristu Isusu. (Ef 4,32)

Spasonosna vjera nije puko vjerojanje da vam je oprošteno. Spasonosna vjera gleda na strahotu grijeha pa zatim na Božju svetost, i duhovno razumije da je Božje oproštenje neizrecivo slavnije.

Vjera u Božje oproštenje ne znači samo uvjerenje da sam slobodan od odgovornosti. Znači uživati u istini da je Bog koji oprašta najdragocjenija stvarnost u svemiru. Spasonosna vjera vrednuje Božje oproštenje, a od toga se diže na vrednovanje Boga koji oprašta – i sve ono što je On za nas u Isusu.

Veliko djelo oproštenja je prošlost – Kristov križ. S tim pogledom unatrag, učimo o milosti u kojoj ćemo zauvijek stajati (Rim 5,2). Učimo da smo sad, i uvijek ćemo biti, ljubljeni i prihvaćeni. Učimo da je živi Bog, Bog koji oprašta.

Ali veliko iskustvo oproštenja je budućnost. Zajedništvo s velikim Bogom koji oprašta je budućnost. Sloboda oproštenja koja teče od ovoga u potpunosti zadovoljavajućeg zajedništva s Bogom, koji oprašta, jest budućnost.

Naučio sam da je moguće biti ogorčen ako tvoja vjera jednostavno znači da si se zaključao na križ i zaključio da si slobodan od odgovornosti. Bio sam primoran ići dalje u to što je zapravo prava vjera. Vjera je biti zadovoljan svime što je Bog za nas u Isusu. Ona gleda unatrag ne samo kako bi otkrila da je slobodna od odgovornosti već da bi uživala u Bogu koji nam nudi budućnost beskrajnih pomirenih „sutra“ u zajedništvu s njim.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/saving-faith-loves-forgiveness

Podijelite ovu objavu: