Tko su Abrahamova djeca?

Sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati. (Post 12,3)

Vi, čija je nada u Kristu i koji ga slijedite u poslušnosti vjere, Abrahamovi ste potomci i baštinici obećanja njegova saveza.
Bog je rekao Abrahamu u Postanku 17,4: „A ovo je Savez moj s tobom: postat ćeš otac mnogim narodima.“ Ali, Postanak jasno kaže da Abraham nije otac mnogih naroda u fizičkom ili političkom smislu. Stoga, značenje je Božjeg obećanja bilo vjerojatno da će mnoštvo naroda nekako uživati blagoslove sinovstva iako fizički nisu u rodu s Abrahamom.

Nema sumnje u ono što je Bog mislio u Postanku 12,3, rekavši Abrahamu: „Sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati.“ Od početka, Bog je u vidokrugu imao da će Isus Krist biti Abrahamov potomak i da će svatko tko se pouzdaje u Krista postati baštinik njegova obećanja.

Tako kaže u Galaćanima 3,29: „A ako pripadate Kristu, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.“

Kad je Bog prije 4000 godina rekao Abrahamu: „A ovo je Savez moj s tobom: postat ćeš otac mnogim narodima“, otvorio je put svakome od nas, bez obzira na to kojem narodu pripadali, da postanemo Abrahamova djeca i baštinik Božjih obećanja. Sve što trebamo učiniti jest dijeliti Abrahamovu vjeru – to jest, usidriti svoju nadu u Božja obećanja toliko da se, ako to poslušnost zahtijeva, odreknemo najdražeg imetka, kao što se Abraham odrekao Izaka.

Ne postajemo baštinici Abrahamovih obećanja radeći za Boga, već tako što smo uvjereni da Bog radi za nas. „[Abraham] nije oklijevao, nevjerom u Božje obećanje, nego se ojača vjerom davši Bogu slavu, potpuno uvjeren da je Bog kadar izvršiti što je obećao“ (Rim 4,20-21). Zato je mogao biti poslušan Bogu čak i kad je poslušnost izgledala kao smrt – slijepa ulica. Pouzdao se da Bog može učiniti nemoguće.

Vjera u Božja obećanja – ili, danas bismo mogli reći, vjera u Krista, koji je potvrda Božjih obećanja – to je put kako postati Abrahamovo dijete; poslušnost je dokaz da je vjera istinita (Post 22,12-19). Zato Isus u Ivanovu evanđelju 8,39 kaže: „Kad biste zbilja bili djeca Abrahamova, postupali biste prema djelima Abrahamovim.“

Abrahamova djeca su ljudi iz svih naroda koji svoju nadu stavljaju u Krista i, kao Abraham na brdu Morija, ne dopuštaju da i najdragocjenije što imaju na Zemlji bude prepreka njihovoj poslušnosti.

Vi, čija je nada u Isusu Kristu i koji ga slijedite u poslušnosti vjere, Abrahamovi ste potomci i baštinici obećanja njegova saveza.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/who-are-the-children-of-abraham

Podijelite ovu objavu: