Vladat ćemo nad svime

Pobjedniku ću dati da sjedne sa mnom na mome prijestolju, kao što i ja sjedoh sa svojim Ocem na njegovu prijestolju. (Otk 3,21)

Što Isus misli kad ovo kaže crkvi u Laodiceji?

Sjesti s Isusom na Njegovo prijestolje? Stvarno?

Obećanje je to svakome koji pobjedi, odnosno svakome tko se održi u vjeri do kraja (1 Iv 5,4) unatoč prijetećoj boli i privlačnom užitku. Zato, ako vjerujete u Isusa, sjest ćete na prijestolje Sina Božjega koji sjedi na prijestolju Boga Oca.
Smatram da „Božje prijestolje“ označava pravo i autoritet vladavine svemirom. Dakle, Isus nam obećaje da ćemo imati udio u vladavini nad svime.

Ima li Pavao to na umu u Efežanima 1,22-23? „I sve mu je podložio pod noge [Kristu], a njega dade za glavu nad svim u Crkvi, koja je njegovo tijelo – punina Onoga koji ispunja sve u svima.“

Mi, Crkva, „punina smo Onoga koji ispunja sve u svima“. Znači da će svemir biti ispunjen slavom Gospodinovom (Br 14,21). A jedna će dimenzija te slave biti potpun i neometan produžetak Njegove vladavine.

Stoga, Efežanima 1,23 zapravo znači: Isus kroz nas ispunjava svemir svojom slavnom vladavinom. Mi smo punina Njegove vladavine. Mi vladamo u Njegovo ime. U tom smislu, mi sjedimo s Njim na prijestolju.

Nitko od nas ne doživljava ovu istinu kako bismo trebali. Jednostavno, nama je to previše. Zato Pavao moli za Božju pomoć da nam „dadne prosvijetljene oči našeg srca, da uvidimo koliku nadu pruža njegov poziv“ (Ef 1,18).

Bez nadnaravne pomoći, ne možemo osjetiti čudo onoga što ćemo postati. No da nam je dopušteno osjetiti to onakvo kakvo doista jest, sve bi se naše emocionalne reakcije na ovaj svijet promijenile. Čudne i radikalne zapovijedi Novoga zavjeta više nam ne bi izgledale tako čudne kao što su nam se nekoć činile.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/we-will-rule-all-things

Podijelite ovu objavu: