Ako se ne borite protiv požude

Klonite se tjelesnih požuda, jer one vojuju protiv duše. (1 Pet 2,11)

Kad sam suočio čovjeka s preljubom u kojem je živio, pokušao sam razumjeti njegovu situaciju i molio sam ga da se vrati svojoj ženi. Zatim sam rekao: „Znaš, Isus kaže da, ako se ne boriš protiv ovog grijeha s ozbiljnošću da si spreman iskopati vlastito oko, ići ćeš u pakao i tamo zauvijek patiti.“

Kao onaj koji ispovijeda kršćanstvo, pogledao me s potpunom nevjericom, kao da nikad nije čuo nešto takvo u svome životu, i rekao: „Hoćeš reći da misliš da osoba može izgubiti svoje spasenje?“

Tako sam ponovno i ponovno naučio iz vlastita iskustva da postoji mnogo onih koji ispovijedaju kršćanstvo, a njihov je pogled na spasenje takav da je odvojen od stvarnog života, negira biblijske prijetnje i stavlja grešnu osobu, koja tvrdi da je kršćanin, izvan dohvata biblijskih upozorenja. Vjerujem da ovakav pogled na kršćanski život tješi tisuće onih koji su na širokom putu što vodi u propast (Mt 7,13).

Isus je rekao da, ako se ne borite protiv požude, nećete ići u nebo. Nije da sveti uvijek uspiju. Stvar je u tome što smo odlučili boriti se, ne da uvijek savršeno uspijevamo.

Ulozi su puno veći od toga hoće li ovaj svijet eksplodirati tisućama dalekosežnih projektila, ili hoće li teroristi napasti vaš grad, ili od globalnog topljenja leda, ili hoće li SIDA pomesti narode. Sve te nesreće mogu ubiti samo tijelo. Ali ako se ne borimo s požudom, gubimo duše.

Petar kaže da tjelesne požude vojuju protiv duša. Ulozi u ovom ratu beskrajno su veći nego bilo koja prijetnja rata ili terorizma. Apostol Pavao nabrojao je „bludnost, nečistoću, požude, zle želje i lakomstvo“, a onda rekao da je to ono zbog čega „dolazi srdžba Božja“ (Kol 3,5-6). A Božja srdžba je nemjerljivo strašnija od srdžbe svih naroda zajedno.

Neka nam Bog da milost da uzmemo svoje duše i duše drugih ozbiljno te nastavimo borbu.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/if-you-don-t-fight-lust

Podijelite ovu objavu: