Što to znači voljeti novac

Jer je pohlepa za novcem izvor svih zala. (1 Tim 6,10)

Što je Pavao mislio kad je ovo napisao? Nije mogao misliti da je novac uvijek na vašem umu kad griješite. Puno grijeha događa se kad ne mislimo na novac.

Možda je mislio da sve zlo svijeta dolazi iz određene vrste srca, to jest, srca koje voli novac.

Sad, što znači voljeti novac? To ne znači diviti se zelenom papiru ili srebrnim i bakrenim kovanicama. Kako bismo odgovorili što znači voljeti novac, moramo se pitati: Što je novac? Ja bih ovako odgovorio na to pitanje: novac je samo simbol koji predstavlja ljudske resurse. Novac predstavlja ono što možete dobiti od čovjeka umjesto od Boga.

Božja je valuta milost, ne novac: „O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite“ (Iz 55,1). Novac je valuta ljudskih resursa. Tako je srce koje voli novac srce koje drži svoju nadu, traži svoja zadovoljstva i stavlja svoje pouzdanje u ono što ljudski resursi mogu ponuditi.

Dakle, ljubav prema novcu doslovce je isto što i vjera u novac – vjerovanje (pouzdanje, osiguranje) da će novac ispuniti vaše potrebe i učiniti vas sretnima.

Ljubav prema novcu je suprotnost vjeri u Božju buduću milost. To je vjera u buduće ljudske resurse. Stoga je ljubav prema novcu, ili pouzdanje u novac, ispod površine nevjere u Božja obećanja. Isus je u Matejevu evanđelju 6,24 rekao: „Nitko ne može služiti dvojici gospodara… Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!“

Ne možete se pouzdati u Boga i u novac u isto vrijeme. Vjera u jedno je nevjera u drugo. Srce koje voli novac – koje se oslanja na novac za sreću –ne oslanja se na Božju buduću milost za zadovoljstvo.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/what-it-means-to-love-money

Podijelite ovu objavu: