Sotonina strategija i vaša obrana

Oduprite mu se čvrsti u vjeri. (1 Pet 5,9)

Dva velika neprijatelja naših duša su grijeh i Sotona. A grijeh je najgori neprijatelj jer je jedini način na koji nas Sotona može uništiti tako što nas uvodi u grijeh.

Bog mu može staviti povodac, dovoljno dugačak da nas izudara, kao što je to učinio s Jobom, ili da nas čak ubije, kako je to bilo sa svetima u Smirni (Otk 2,10); ali Sotona nas ne može osuditi niti nam ukrasti vječni život. Jedini način na koji nas može oštetiti je uvesti nas u grijeh. A to je upravo njegov cilj.

Dakle, glavni je posao Sotone podržavati, pomagati, golicati i potvrđivati našu sklonost grijehu.

Vidimo to u Efežanima 2,1-2: „Vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha u kojima ste nekoć živjeli… prema gospodaru zračnog kraljevstva.“ Griješiti odobrava Sotonina snaga u svijetu. Kad on iznosi moralno zlo, to je kroz grijeh. Kad griješimo, pomičemo se u njegovu sferu i dolazimo u sporazum s njim. Kad griješimo, dajemo mjesta đavlu (Ef 4,27).

Jedina stvar koja će nas osuditi na dan suda je neoprošteni grijeh – ne bolest, nevolja, progonstvo, strahovi, ukazanja ili noćne more. Sotona to zna. Stoga, njegov fokus nije u prvom redu na tome kako zastrašiti kršćane čudnim fenomenima (iako toga ima mnoštvo), već kako pokvariti kršćane bezvrijednim prohtjevima i zlim mislima.

Sotona nas želi uhvatiti u vrijeme kad naša vjera nije čvrsta, kad je ranjiva. Sotona želi uništiti način na koji se odupiremo njegovim pokušajima. Zato Petar kaže: „Oduprite mu se čvrsti u vjeri.“ Iz istog razloga i Pavao kaže da je „štit vjere“ ono čime „ćete moći ugasiti sve goruće strijele Zloga“ (Ef 6,16).

Način na koji se suprotstavljate đavlu je da ojačate ono što on najviše pokušava uništiti – svoju vjeru.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/satan-s-strategy-and-your-defense

Podijelite ovu objavu: