Božić je za slobodu

Sad, budući da djeca imaju zajedničku krv i meso, jednako i sam postade sudionik u tome da smrću uniši onoga koji ima vlast nad smrću, to jest đavla, i da oslobodi sve koji cijeli život bijahu podvrgnuti ropstvu strahom od smrti. (Heb 2,14-15)

Isus je postao čovjek jer ono što je bilo potrebno bila je smrt čovjeka koji je bio više od čovjeka. Utjelovljenje je način na koji ga je Bog postavio na put smrti.

Krist nije riskirao smrt. On ju je prihvatio. Baš je zato došao: „da služi i dade život svoj kao otkupninu za mnoge“ (Mk 10,45).
Ne čudi što je Sotona pokušao odvratiti Isusa od križa! Križ je bio Sotonina propast. Kako ga je Isus uništio?

„Moć smrti“ je mogućnost da smrt učini strašnom. „Moć smrti“ je snaga koja drži ljude u ropstvu kroz strah od smrti. To je moć koja ljude može držati u grijehu kako bi smrt došla kao užasan kraj.

Ali, Isus je Sotonu lišio njegove moći. Razoružao ga je. Oblikovao je oklop pravednosti za nas koji nas čini imunima na njegovu osudu.
Svojom je smrću Isus odnio sve naše grijehe. A osoba bez grijeha ostavlja Sotonu besposlenog. Njegova je izdaja neuspjela. Njegova je kozmička izdaja spriječena. „Njegov bijes možemo izdržati jer je njegova propast sigurna.“ Križ ga je pregazio. I uskoro će zadnji put udahnuti.

Božić je za slobodu. Slobodu od straha od smrti.

Isus je našu narav uzeo u Betlehemu, umro našom smrću u Jeruzalemu, kako bismo mogli biti neustrašivi u svome gradu. Da, neustrašivi. Jer, ako je odnesena najveća prijetnja mojoj radosti, zašto bih se onda uzbuđivao oko onih malih? Kako možete reći (stvarno!): „Pa, ne bojim se umrijeti, ali bojim se izgubiti svoj posao“? Ne. Ne. Razmislite!

Ako smrt (kažem, smrt! – bez pulsa, hladno, gotovo!) – ako smrt više nije strah, slobodni smo, uistinu slobodni. Slobodni riskirati bilo što pod suncem za Krista i za ljubav. Nema više ropstva tjeskobi.

Ako vas Sin oslobodi, uistinu ćete biti slobodni!

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/christmas-is-for-freedom

Podijelite ovu objavu: