Je li vam drago što niste Bog?

Dajte Gospodu, pučki rodovi, dajte Gospodu slavu i silu! (Ps 96,7)

Evo što mislim da je uključeno u potpuno iskustvo onoga što psalmist govori kad kaže: „Dajte Gospodu silu.“

Prvo, Božjom milošću dajemo Bogu našu pažnju i vidimo da je jak. Opažamo Njegovu silu. Zatim odobravamo veličinu Njegove sile. Poštujemo je prema njezinoj vrijednosti.

Nalazimo da je Njegova sila predivna. No ono što čini da mi ovo divljenje iskusimo kao „davanje“ – „Dajte Dospodu silu!“ – jest da nam je posebno drago što je veličina te sile Njegova, a ne naša.

Osjećamo duboko slaganje s činjenicom da je On beskrajno jak, a ne mi. Volimo činjenicu da je to tako. Ne zavidimo Bogu na Njegovoj sili. Ne čeznemo za njegovom moći. Puni smo radosti što je sva sila Njegova.
Sve u nama raduje se razotkriti i promatrati ovu silu, kao da smo stigli na proslavu pobjede maratonca koji nas je pobijedio u utrci, i nalazimo svoju najveću radost diveći se njegovoj snazi, radije nego da mu zamjeramo zbog našeg poraza.

Dublje značenje u životu nalazimo kad se naša srca slobodno dive Božjoj sili nego da se okrenemo u sebe i hvalimo svojom silom – ili čak razmišljamo o njoj. Otkrivamo nešto zadivljujuće: duboko je zadovoljstvo ne biti Bog, ali i odustati od svih pomisli ili želja da se bude Bog.

U vlastitu opažanju Božje sile u nama raste razumijevanje da je Bog stvorio svemir da bismo mogli doživjeti krajnje zadovoljavajuće iskustvo u tome što nismo Bog, već se diviti Njegovu božanstvu – Božjoj sili. To nam daje umirujuću spoznaju da je divljenje beskrajnom krajnji cilj svih stvari.

Drhtimo pri najmanjoj kušnji koja tvrdi da bilo koja moć dolazi od nas. Bog nas je načinio slabima kako bi nas zaštitio od ovoga: „Ovo blago nosimo u zemljanim posudama da se ona izvanredna uspješnost pripisuje Bogu, a ne nama“ (2 Kor 4,7).

O, kakva je ovo ljubav, da nas Bog štiti od zamjene vječnih visina divljenja njegovoj sili s uzaludnim pokušajem hvalisanja naše vlastite!

 

<a href="http://www.desiringgod.org/articles/gladly-not-godIzvor: http://www.desiringgod.org/articles/gladly-not-god/em>

Podijelite ovu objavu: