Kako gledati na nevolju

Valovi smrti okružiše mene, prestraviše me bujice pogubne… savršeni su puti Gospodnji. (2 Sam 22,5, 31)

Nakon gubitka desetero djece zbog prirodnih katastrofa (Job 1,19), Job je rekao: „Jahve dao, Jahve oduzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino!“ (Job 1,21). Na kraju knjige, nadahnuti autor potvrđuje Jobovo razumijevanje onoga što se dogodilo. Kaže da su Jobova braća i sestre tješili Joba „zbog svih nevolja što ih Jahve bijaše na nj poslao“ (Job 42,11).

Ovo ima nekoliko važnih primjena za nas ako razmišljamo o strašnoj nevolji koja se dogodila 26. prosinca 2004., u Indijskom oceanu – jedna od najsmrtonosnijih zabilježenih prirodnih katastrofa.

1. Sotona nije posljednji, Bog jest.

Sotona je imao prste u Jobovoj bijedi, ali ne odlučujući potez. Bog je Sotoni dao dopuštenje da ožalosti Joba (Job 1,12; 2,6). Ali Job i pisac ove knjige tretiraju Boga kao vrhovnog i odlučujućeg uzroka. Kad Sotona napada Joba čirevima, Job kaže svojoj ženi: „Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?“ (Job 2,10), a pisac naziva ove sotonske čireve „nevoljama što ih Jahve bijaše na nj svalio“ (Job 42,11). Dakle, Sotona je stvaran. Sotona donosi bijedu. Ali Sotona nije posljednji i odlučujući. On je na povodcu. Ne može ići dalje od onoga što mu Bog dopusti.

2. Čak i ako Sotona jest izazvao potres u Indijskom oceanu dan nakon Božića, on nije odlučujući uzrok za više od 200.000 smrti; Bog jest.

Bog tvrdi da ima moć nad tsunamijem u Jobu 38,8 i 11 kad je Joba retorički pitao: „Tko li zatvori more vratnicama kad je navrlo iz krila majčina… Dotle, ne dalje, rekao sam njemu, tu nek’ se lomi ponos tvog valovlja.“ Psalam 89,9-10 kaže: „Jahve, Bože… Ti zapovijedaš bučnome moru, obuzdavaš silu valova njegovih.“ A sam Isus ima istu kontrolu i danas kao onda kad je to pokazao smrtnom prijetnjom valova: „A on se probudi, zaprijeti vjetru i uzburkanome valovlju – i smiriše se te nastade tišina“ (Lk 8,24). Drugim riječima, čak i ako je Sotona prouzročio potres, Bog je mogao zaustaviti valove.

3. Rušilačke nevolje u ovome svijetu miješaju sud i milosrđe.

Njihove svrhe nisu jednostavne. Job je bio pobožan čovjek i njegove nevolje nisu bile Božja kazna (Job 1,1.8). Njihova je svrha bila da pročiste, ne da kazne (Job 42,6). Ali ne znamo duhovno stanje Jobove djece. Job je sigurno bio zabrinut za njih (Job 1,5). Bog je možda uzeo njihov život u sudu. Ako je to istina, onda je ista nevolja dokazala na kraju da je bila milosrđe za Joba i sud za njegovu djecu. TO je istina za sve nevolje. One miješaju sud i milosrđe. I kazna su i pročišćenje. Patnja, pa čak i smrt, mogu biti oboje, sud i milosrđe, u isto vrijeme.

Najjasniji prikaz ovoga je Isusova smrt. Bila je i sud i milosrđe. Bila je sud nad Isusom jer je nosio naše grijehe (ne svoje), a bila je milosrđe prema nama koji se pouzdajemo u njega da je nosio našu kaznu (Gal 3,13; 1 Pt 2,24) i da je naša pravednost (2 Kor 5,21). Još jedan je primjer prokletstvo nad palom Zemljom. Oni koji ne vjeruju u Krista doživljavaju to kao sud, ali vjernici to doživljavaju kao milosrdno, iako bolno, pripremanje za slavu. „Stvorenje naime bijaše podvrgnuto ispraznosti, ne svojevoljno, nego od onoga koji ga podvrgnu – u nadi“ (Rim 8,20). Bog je podvrgnuo. Zato postoje tsunamiji.

4. Srce koje Krist daje svome narodu suosjeća s onima koji pate, bez obzira na to koje su vjere.

Kad Biblija kaže: „Plačite s onima koji plaču“ (Rim 12,15), ne dodaje: „osim ako je Bog proizveo plakanje“. Jobovi bi tješitelji bili uspješniji da su plakali s Jobom nego što su toliko pričali. To se ne mijenja kad otkrijemo da je Jobova patnja zapravo bila od Boga. Ne, ispravno je plakati s onima koji pate. Bol je bol, bez obzira na to tko je prouzroči. Svi smo grešnici. Empatija ne teče od uzroka već od prisutnosti boli. I svi smo u tome zajedno.

5. Na kraju, Krist nas poziva da pokažemo milosrđe onima koji pate, čak i ako to ne zaslužuju.

To je značenje milosrđa – nezaslužena pomoć. „Ljubite svoje neprijatelje! Činite dobro onima koji vas mrze“ (Lk 6,27).

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-contemplate-calamity

Podijelite ovu objavu: