Tri božićna poklona

Dječice, neka vas nitko ne zavede! Tko čini što je pravedno, pravedanje kao što je on pravedan. Tko počinja grijeh, od đavla je, jer je đavao grešnik od početka. Sin se Božji pojavio zato da uništi đavolska djela. (1 Iv 3,7-8)

Razmislite o ovoj nevjerojatnoj situaciji. Ako je Sin Božji došao kako bi vam pomogao prestati griješiti – da uništi đavolska djela – i ako je također došao da umre kako biste, kad pogriješite, imali pomirnicu, otklanjanje Božjega gnjeva, kako onda to primijeniti na vaš život?

Na tri načina. Objašnjavam vam ih ukratko, kao Božićni dar.

1. Jasna svrha za život

To podrazumijeva da imate jasnu svrhu za život. U negativnom smislu, to je jednostavno ovo: nemojte griješiti. „Ovo vam pišem da ne počinite grijeha“ (1 Iv 2,1). „Sin se Božji pojavio zato da uništi đavolska djela“ (1 Iv 3,8).

Ako pitate: „Možete li nam to reći na pozitivan, umjesto na negativan način?“ odgovor je: Da, sve je sažeto u 1. Ivanovoj poslanici 3,23. To je sažetak onoga što Ivanove poslanice. „Zapovijed“ je u jednini – „A njegova je zapovijed ovo: vjerovati u Sina njegova Isusa Krista i ljubiti jedan drugoga kako nam je i naredio.“ Ove su dvije stvari tako usko povezane da ih Ivan naziva jednom zapovijedi: vjerovati u Isusa i ljubiti druge. To je vaša svrha. To je sažetak kršćanskog života. Pouzdati se u Isusa, ljubiti druge. To je prvi dar: svrha za život.

2. Nada da će naši padovi biti oprošteni

Sad razmislite o drugoj primjeni dvostrane istine da je Krist došao uništiti djelo grijeha i oprostiti naše grijehe. To je ovo: napredujemo u pobjedim nad našim grijehom kad imamo nadu da su naši padovi oprošteni. Ako nemate nadu da će vam Bog oprostiti vaše padove, kad se počnete boriti s grijehom, odustajete.

Mnogi od vas razmišljaju o nekim promjenama u novoj godini jer su pali u grešne navike i žele van. Želite neke nove navike što se tiče jela. Nove navike zabave. Nove navike davanja. Nove navike odnosa prema supružniku. Nove navike za obiteljsko vrijeme s Bogom. Nove navike spavanja i vježbanja. Nove navike hrabrosti u svjedočenju. Ali borite se, pitajući se ima li smisla. Pa, ovo je vaš drugi božićni dar: Krist nije samo došao uništiti đavolska djela – djelo grijeha – došao je biti i naš zagovornik kad ne uspijemo u borbi.

Zato vas molim, dopustite da vam sloboda da smijete pasti daje nadu za borbu. Ali, pazite! Ako okrenete Božju milost u dopuštenje i kažete: „Pa, ako mogu pasti i nikome ništa, zašto se uopće boriti?“ – ako to kažete i mislite, pa se tako i ponašate, vjerojatno niste nanovorođeni i trebali biste drhtati pri toj pomisli.

Ali to nije gdje se većina vas nalazi. Većina se vas želi boriti protiv grešnih navika u svome životu. A Bog vam govori ovo: neka vam sloboda da smijete pasti daje nadu za borbu. Pišem vam ovo da ne počinite grijeha, ali ako sagriješite, imate zagovornika Isusa Krista.

3. Krist će nam pomoći

Na kraju, treća primjena dvostruke istine da je Krist došao uništiti djelo grijeha i oprostiti naše grijehe je ova: Krist će nam stvarno pomoći u borbi. On će vam stvarno pomoći. On je uz vas. On nije došao uništiti grijeh jer je grijeh zabavan. Došao je uništiti grijeh jer je grijeh smrtonosan. To je obmanjujuće đavolje djelovanje i uništit će nas ako se ne borimo s tim. On nam je došao pomoći, a ne povrijediti nas.

Dakle, to je vaš treći božićni dar. Krist će vam pomoći pobijediti grijeh u vama. 1. Ivanova 4,4: „Veći je onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.“ Isus je živ, Isus je svemoguć, Isus živi u nama po vjeri. Isus je za nas, ne protiv nas. On će vam pomoći. Pouzdajte se u njega.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/three-christmas-presents

Podijelite ovu objavu: