Knjige na sudu

I poklonit će joj se [Zvijeri] svi stanovnici zemlje – svaki čije ime od postanka svijeta ne stoji upisano u knjizi života zaklanog Janjeta. (Otk 13,8)

Spasenje je osigurano za sve koji su zapisani u Knjizi života.

Razlog zašto ime u Knjizi života osigurava naše spasenje je taj što se knjiga zove Knjiga života zaklanog Janjeta (Otk 13,8). Imena u ovoj knjizi nisu spašena na temelju njihovih djela. Spašena su na temelju Krista koji je bio zaklan.

Kako onda zapis naših života sadržan u „knjigama“ ima udio u našoj presudi? Odgovor je da knjige sadrže dovoljno dokaza naše pripadnosti Kristu pa služe kao javna potvrda naše vjere i našeg saveza s Njim.

Razmislite o Otkrivenju 21,27: „Ništa nečisto nikada neće u nj [Novi Jeruzalem] ući: nijedan koji čini što je odurno i lažno, već samo oni koji stoje upisani u Janjetovoj knjizi života.“ Ovdje je posljedica „upisani u knjigu života“ ne samo što ne propadaju već niti ne prakticiraju odurna, grešna ponašanja.

Na primjer, razmislite o razbojniku na križu. Isus je rekao da će on ući u raj (Lk 23,43). Ali kakav će sud biti za njega kad se otvore knjige? Više od 99,9% njegova života bit će grijeh. Njegovo spasenje bit će osigurano krvlju Kristovom.

Onda će Bog otvoriti knjige i iskoristiti zapise grijeha da proslavi vrhovnu žrtvu svog Sina, a iskoristit će zadnju stranicu kako bi pokazao promjenu koja je isklesana u razbojnikovim stavovima i riječima. Ta zadnja stranica – posljednji sati na križu – bit će javna potvrda razbojnikove vjere i saveza s Kristom.

Stoga, kad kažem da je ono što je zapisano u knjigama javna potvrda naše vjere i saveza s Kristom, ne mislim da će zapis sadržavati više dobrih djela nego loših djela.

Pod tim mislim da će tamo biti zapisana takva promjena koja će pokazivati stvarnost naše vjere – stvarnost obnove i saveza s Kristom. Tako ja počinjem dan, uvjeren da je moja osuda prošlost (Rim 8,3), da je moje ime upisano u Knjizi života i da će onaj koji je započeo dobro djelo u meni i dovršiti ga do Dana Krista Isusa.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-books-at-the-judgment

Podijelite ovu objavu: