Na dnu svega

U ljubavi nas predodredi sebi za sinove po Isusu Kristu, prema odluci svoje volje. (Ef 1,5-6)

Iskustvo Charlesa Spurgeona nije iznad mogućnosti bilo kojeg običnoga kršćanina.

Spurgeon (1834. – 1892.) bio je suvremenik Georga Muellera. Služio je u Metropolitan Tabernacleu u Londonu više od trideset godina, kao najslavniji pastor svog vremena.

Njegovo je propovijedanje bilo tako snažno da su se ljudi obraćali Kristu svaki tjedan. Njegove propovijedi printaju se i danas i mnogima je uzor dosezanja duša za Krista.

On se prisjeća iskustva kad je imao šesnaest godina, a koje je oblikovalo njegov život i službu do kraja njegovih dana.

„Kad sam došao Kristu, mislio sam da sve radim sam, i iako sam iskreno tražio Gospodina, nisam imao pojma da je Bog zapravo tražio mene. Mislim da mladi obraćenik nije na početku svjestan ovoga. Mogu se sjetiti dana i sata kad sam prvi put primio te istine (doktrinu odabira) u svoju vlastitu dušu – kad su one bile, kako John Bunyan kaže, urezane vatrom u moje srce vrućom peglom, i sjećam se kako sam osjetio da sam u trenutku odrastao od djeteta u muškarca – tad sam napravio napredak u biblijskom znanju jer sam našao, jednom zauvijek, ključ Božje istine.

Jedne večeri u tjednu, dok sam sjedio u Božjoj kući, nisam puno razmišljao o propovijedi koju sam slušao jer nisam vjerovao u nju.
Pogodila me misao: ‘Kako si postao kršćanin?’ Tražio sam Gospodina. ‘Ali, kako si došao do toga da tražiš Gospodina?’ Istina je bljesnula u mome umu u trenutku – ne bih ga tražio da prije toga nije bilo nekog utjecaja u mojem umu, što me nagnalo da tražim Njega. Molio sam se, razmišljao, ali onda sam se zapitao: ‘Kako sam počeo moliti?’ Imao sam potrebu moliti jer sam čitao Pisma. ‘Kako sam počeo čitati Pisma?’ Čitao sam ih, ali što me je potaknulo na to?

Tada, u trenutku, vidio sam da je Bog na dnu svega i da je on Autor moje vjere, i tako se cijela doktrina milosti otvorila preda mnom i od te doktrine nisam odstupio do današnjeg dana, i želja mi je učiniti to svojim stalnim svjedočanstvom: ‘Svu promjenu u sebi pripisujem u potpunosti Bogu.’

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/at-the-bottom-of-it-all

Podijelite ovu objavu: