Ostvarujući to za svoj narod

Naš veliki svećenik dobio je toliko uzvišeniju službu koliko je posrednik boljega Saveza, boljega jer je uzakonjen na boljim obećanjima. (Heb 8,6)

Prema Hebrejima 8,6, Krist je Posrednik novog Saveza. Što to znači? To znači da je Njegova krv – krv saveza (Lk 22,20; Heb 13,20) – kupila ispunjenje Božjih obećanja za nas.

To znači da Bog uzrokuje unutarnju transformaciju po Kristovu Duhu.

I to znači da Bog svu svoju transformaciju u nama izvodi kroz vjeru u sve što je Bog za nas u Kristu.

Novi je savez kupljen Kristovom krvi, ostvaren po Kristovom Duhu i prisvojen vjerom u Krista.

Najbolje mjesto gdje možemo vidjeti kako Krist radi kao Posrednik novog saveza je u Poslanici Hebrejima 13,20-21:
„A Bog, izvor mira, koji izvede od mrtvih našega Gospodina Isusa, velikog pastira ovaca zbog krvi vječnoga Saveza, neka vas osposobi za svaku vrstu dobrog djela, da mognete izvršiti njegovu volju! Neka ostvari u nama ono što je pred njim ugodno po Isusu Kristu, komu slava u vijeke vjekova! Amen.“

Riječi „neka ostvari u nama ono što je pred njim ugodno“ opisuju što se događa kad Bog piše zakon na naša srca u Novom savezu. A riječi „po Isusu Kristu“ opisuju Isusa kao Posrednika ovoga slavnog djela suverene milosti.

Dakle, značenje Božića nije samo u tome da je Bog zamijenio sjene sa Stvarnošću već i da uzima stvarnost i čini je stvarnom za svoj narod. On je upisuje na naša srca. On ne stavlja pred vas božićni dar spasenja i transformacije kako biste ga vi podignuli svojom snagom. On ga podiže i stavlja na vaše srce i vaš um, i zapečaćuje vas kao dijete Božje.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/making-it-real-for-his-people

Podijelite ovu objavu: