Rođenje pravednog

„Dakle, ti si kralj?“ reče mu Pilat. „Dobro veliš – odgovori mu Isus – ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i zato došao na svijet da svjedočim za istinu. Svatko tko je prijatelj istine sluša moj glas. (Iv 18,37)

Ovo je odličan božićni tekst iako dolazi s kraja Isusova život na Zemlji, a ne početka.

Jedinstvenost je njegova rođenja da njegov početak nije kad i njegovo rođenje. On je postojao prije negoli se rodio u štalici. Njegova osobnost, karakter, ličnost Isusa iz Nazareta postojala je prije nego što je čovjek Isus iz Nazareta bio rođen.

Teološka riječ kojom se opisuje ova tajna nije stvaranje, već utjelovljenje. Osoba, ne tijelo, već suštinska osobnost Isusa postojala je prije negoli se rodio kao čovjek. Njegovo rođenje nije bio dolazak u postojanje nove osobe, već dolazak u svijet beskrajno stare osobe.
U Miheju 5,1, 700 godina prije nego se Isus rodio, piše:

„A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena.“

Misterija Isusova rođenja nije samo da ga je rodila djevica. To je čudo Bog namijenio kako bi svjedočilo čak i za nešto veće; to jest, da je dijete rođeno na Božić bila osoba koja je postojala „od davnina, od vječnih vremena.“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-birth-of-the-ancient-of-days

Podijelite ovu objavu: