Smrtna proba

Razgoniš ih k’o jutarnji san, k’o trava su što se zeleni: jutrom cvate i sva se zeleni, a uvečer, već se suši i vene… Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce. (Ps 90,5-6, 12)

Za mene, kraj je godine kao kraj moga života. 23:59, 31. prosinca, kao trenutak je moje smrti.

365 dana u godini za mene su kao minijaturan životni vijek. A ovi posljednji sati su kao posljednji dani u bolnici nakon što mi je doktor rekao da je kraj vrlo blizu. I u ovim posljednjim satima, životni vijek ove godine prolazi ispred mojih očiju, i suočavam se s neizbježnim pitanjem: Jesam li je dobro proživio? Hoće li Isus Krist, pravedni Sudac, reći: ‘Dobro, valjani i vjerni slugo’“ (Mt 25,21)?

Osjećam se sretnim da je ovo način na koji moja godina završava. I molim se da završetak godine ima istu važnost i za vas.

Razlog zašto se osjećam sretnim je zato što je velika prednost imati probnu utrku za vlastitu smrt. Velika je korist jednom godišnje isprobati pripremu za zadnju scenu vašega života. Velika je to korist jer će se u jutro 1. siječnja većina nas naći živima, na početku cijeloga novoga životnog vijeka, u mogućnosti da opet imamo novi početak.

Velika stvar oko proba je da vam one pokazuju gdje su vaše slabosti, gdje se niste dobro pripremili; i ostavljaju vam vremena da to promijenite prije prave predstave.

Pretpostavljam da je za neke od vas razmišljati o smrti morbidno, maglovito, ispunjeno tugom i boli, da dajete svoje najbolje kako biste to držali izvan svojih umova, pogotovo za praznika. Mislim da to nije mudro i da si time ne radite ništa dobro. Jer, otkrio sam da je malo stvari koje transformiraju moj život više od periodičnog razmišljanja o vlastitoj smrti.

Kako stičete mudro srce da biste znali kako je najbolje živjeti? Psalmist odgovara:

Razgoniš ih k’o jutarnji san, k’o trava su što se zeleni: jutrom cvate i sva se zeleni, a uvečer, već se suši i vene… Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce. (Ps 90,5-6, 12)
Brojenje dana znači jednostavno se prisjećati da je život kratak i da će smrt uskoro doći. Velika mudrost – velika, mudrost koja transformira život – dolazi od periodičkog razmišljanja o ovim stvarima.

Kriterij za uspjeh, koji je Pavao koristio da mjeri svoj život, bio je odgovor na pitanje je li sačuvao svoju vjeru. Želim da se na to usredotočimo.

I ako otkrijemo da nismo sačuvali vjeru protekle godine, može nam biti drago, kao i meni, da je smrt kraja ove godine (nadamo se) samo proba, a cijeli se život mogućeg čuvanja vjere otvara pred nama u novoj godini.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/death-rehearsal

Podijelite ovu objavu: