Snabdjeveni i osposobljeni

A Bog, izvor mira, koji izvede od mrtvih našega Gospodina Isusa, velikog pastira ovaca zbog krvi vječnoga Saveza, neka vas osposobi za svaku vrstu dobrog djela, da mognete izvršiti njegovu volju! Neka ostvari u nama ono što je pred njim ugodno po Isusu Kristu, komu slava u vijeke vjekova! Amen. (Heb 13,20-21)

Krist je prolio krv zbog vječnog Saveza. Ovim uspješnim otkupljenjem, zadobio je blagoslov uskrsnuća od mrtvih. On je sad naš živi Gospodin i Pastir.

I zbog svega toga, Bog čini dvije stvari:

  1. On nas oprema svim dobrima kako bismo mogli izvršavati njegovu volju.
  2. On radi u nama ono što je njemu ugodno.

„Vječni Savez“, osiguran Kristovom krvlju, novi je savez. A obećanje je novog saveza ovo: „Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce“ (Jer 31,33). Stoga, krv ovog saveza ne samo da osigurava Božje opremanje nas, kako bismo činili njegovu volju, već i osigurava Božje djelovanje u nama kako bi opremanje bilo uspješno.

Božja volja nije samo upisana na kamen ili papir, kao sredstvo milosti. Ona je radila u nama. A ovo je posljedica: Osjećamo, mislimo i djelujemo na načine koji su ugodniji Bogu.

I dalje nam je zapovijeđeno koristiti opremu koju On daje: „Sa strahom i trepetom radite oko svojega spasenja.“ Ali još važnije, rečeno nam je i zašto: „Jer Bog je taj koji iz svoje dobrohotnosti izvodi u vama i htijenje i djelovanje“ (Fil 2,12-13, Varaždinski prijevod)

Ako možemo ugoditi Bogu – ako radimo što je njemu ugodno – to je zato što se krvlju kupljena Božja milost odmaknula od jednostavnog opremanja prema svemogućoj transformaciji.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/outfitted-and-empowered

Podijelite ovu objavu: