Što je dobro postavljeni sram?

Kad ste bili robovi grijeha, bili ste slobodni u pogledu pravednosti. Pa kakav ste rod onda imali? Rod zbog kojega se danas stidite, jer je njegov svršetak smrt. (Rim 6,20-21)

Kad su kršćaninove oči otvorene na zlo koje obeščašćuje Boga u njegovu prijašnjem ponašanju, s pravom osjeća sram. Pavao je rekao rimskoj crkvi: „Kad ste bili robovi grijeha, bili ste slobodni u pogledu pravednosti. Pa kakav ste rod onda imali? Rod zbog kojega se danas stidite, jer je njegov svršetak smrt“ (Rim 6,20-21).

Postoji ispravno mjesto za gledanje unatrag i osjećaj uboda boli da smo jednom živjeli na način koji je tako umanjivao Boga. Za trenutak ćemo vidjeti da ne moramo biti paralizirani zadržavajući se na tome. Ali, osjetljivo kršćansko srce ne može razmišljati unatrag o ludostima mladosti i ne osjećati jeku srama, čak i kad smo se izmirili s Gospodinom.

Dobro postavljeni sram može biti zdrav i otkupljujući. Pavao je rekao Solunjanima: „Ako se dakle tko ne pokorava ovoj našoj pismenoj zapovijedi, zabilježite ga sebi i ne družite se s njim da bi se posramio“ (2 Sol 3,14). To znači da je sram ispravan i otkupljujući korak u obraćenju i u vjernikovu pokajanju iz doba duhovne hladnoće i grijeha. Sram nije nešto što treba izbjegavati pod svaku cijenu. Postoji mjesto za njega u Božjem dobrom ophođenju s Njegovim narodom.

Možemo zaključiti da je biblijsko mjerilo za krivo postavljeni sram i dobro postavljeni sram radikalno bogocentričano.

Biblijsko mjerilo za krivo postavljeni sram kaže: Nemoj osjećati sram za nešto što veliča Boga, bez obzira na to kako glupim vas to čini u očima drugih ljudi. I nemojte uzeti na sebe sramotu uistinu sramotne situacije, osim ako ste na neki način stvarno upleteni u zlo.

Biblijsko mjerilo dobro postavljenog srama kaže: Osjećaj sram što si sudjelovao u bilo čemu što sramoti Boga, bez obzira na to kako snažan ili mudar ili ispravan u tome trenutku izgledao u očima drugih.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/what-is-well-placed-shame

Podijelite ovu objavu: