Vino Velikog Kralja

Nemamo, naime, nekog velikog svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego jednoga koji je iskušan u svemu (kao i mi), samo što nije sagriješio. (Heb 4,15)

Nikad nisam čuo da je itko rekao: „Stvarno duboke pouke u mom životu su došle kroz vrijeme mira i udobnosti.“ Ali čuo sam jake svete kako kažu: „Svaki važan napredak, koji sam ikad napravio prema dohvaćanju dubina Božje ljubavi i dubljeg rasta u Njemu, došao je kroz patnju.“

To je otrežnjujuća biblijska istina. Na primjer: „Radi njega [Krista] sam sve žrtvovao, i sve smatram blatom, da Krista dobijem“ (Fil 3,8). Parafrazirano: bez boli, nema dobiti. Ili: Neka sve sad bude žrtvovano ako ću time dobiti više Krista.

Evo još jedan primjer: „I premda je bio Sin [Isus], iskustveno nauči poslušnost od onoga što je pretrpio“ (Heb 5,8). U istoj knjizi kaže da On nikad nije sagriješio (Heb 4,15).

Dakle, učiti poslušnost ne znači prebaciti se s neposlušnosti na poslušnost. To znači rasti dublje i dublje s Bogom u iskustvu poslušnosti. Znači iskusiti visine prepuštanja Bogu koje se inače ne bi tražile. To je ono što je došlo kroz patnju. Bez patnje, nema dobitka.

Samuel Rutherford je rekao da se sjetio, kad je bio bačen u podrume nesreće, kako veliki Kralj tamo uvijek čuva vino. Charles Spurgeon je rekao: „Oni koji rone u more nesreće, na površinu donose rijetke bisere.“

Ne volite li više svoje voljene kad osjetite neku čudnu bol zbog koje pomislite da možda imate tumor? Uistinu smo čudna bića. Kad imamo zdravlje i mir i vrijeme za ljubav, volimo površno i usputno. Ali, ako umiremo, ljubav je duboka, polagana rijeka neopisive radosti, i možemo je se jedva izdržati odreći.

Stoga, braćo i sestre: „Smatrajte potpunom radošću… kad upadnete u razne kušnje“ (Jak 1,2).

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-great-kings-wine

Podijelite ovu objavu: