Pogrđeni ovdje; nagrađeni tamo

On je k’o stablo zasađeno pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi; lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi. (Ps 1,3)

Kako obećanje u Psalmu 1,3 ukazuje na Krista?

 

Kaže: „Sve što radi dobrim urodi.“ Pravedni uspijevaju u svemu što rade. Je li naivno to reći ili je to duboka istina?

U ovome životu često uspijevaju opaki. „Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje“ (Ps 37,7). „Napreduju oni koji zlo čine, i premda Boga iskušavaju, izvuku se!“ (Mal 3,15).

A u ovome životu pravedni često pate i njihova dobrota biva nagrađena sa zlostavljanjem. „Da smo i zaboravili ime Boga našega… zar Bog toga ne bi saznao? … Ali zbog tebe ubijaju nas dan za danom, i mi smo k’o ovce za klanje“ (Ps 44,21-23).
Stoga, kad psalmist kaže: „Sve što radi dobrim urodi“, on kroz nejasnoće ovog života pokazuje na život nakon smrti, gdje će se pokazati uspjeh svega što smo učinili.

To je način na koji je Pavao razmišljao.

Prvo, on slavi Kristovu pobjedu nad smrću. „Gdje je, smrti, tvoja pobjeda?… Hvala Bogu koji nam dade pobjedu po našem Gospodinu Isusu Kristu“ (1 Kor 15,55-57).

Zatim, drugo, on nagovještava da će, zbog ove pobjede, svako djelo koje je vjernik ikada učinio imati uspjeh. „Prema tome, braćo moja ljubljena… vaš trud u Gospodinu nije uzaludan“ (1 Kor 15,58). Kad nešto nije uzaludno, ono donosi uspjeh.

Zato što je Isus umro umjesto nas, jamčio je da će svako dobro djelo na kraju donijeti uspjeh. „Blago vama kad vas budu grdili i progonili… Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima“ (Mt 5,11-12). Pogrđeni ovdje. Nagrađeni tamo.

Ono što se čini naivno u Starom zavjetu („sve što radi dobrim urodi“) duboko ukazuje na Kristovo djelo i stvarnost uskrsnuća.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/reviled-here-rewarded-there

Podijelite ovu objavu: